Nieuws uit de sector

Flexibiliteit en kwalificatie voor een kwalitatieve werkgelegenheid

Hoewel het aandeel van de tewerkgestelde bevolking is gestegen, blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IDD) dat de kwaliteit van de gecreërde banen minder goed is.

De economist Philippe Defeyt (Écolo), bestuurder van het IDD, is het eens met de Brusselse minister van economie en werk Didier Gosuin (DéFI): het stijgende aandeel van de tewerkgestelde bevolking is goed nieuws. Minister Gosuin beseft echter wel ten volle dat niet al de nieuwe banen van goede kwaliteit zijn.

Voor Philippe Defeyt gaat de stabiliteit van de werkgelegenheid achteruit: Het aandeel van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, dat sterk toeneemt bij jongeren, daalt nu ten voordele van uitzendopdrachten. We moeten uitmaken in hoeverre deze verhoging verband houdt met het schrappen van de proeftijdsclausule, die ondertussen weer is ingevoerd. Hoe dan ook, het aantal onzekere statuten zal blijven toenemen. Op de arbeidsmarkt ontstaat hoe langer hoe meer een kloof tussen enerzijds lage lonen zonder werkzekerheid noch aanvullende voordelen, en anderzijds degenen die zulke voordelen behouden, al worden ze gesnoeid. De ongelijkheden nemen op de arbeidsmarkt fors toe.

Daarnaast berekende het IDD dat het reële gemiddelde uurloon begin 2018 nog steeds niet het niveau van eind 2014 heeft ingehaald. De daling van de arbeidskwaliteit trekt ook de levensstandaard naar beneden, weet Defeyt. Sommige lonen zoals die van zorgkundigen blijven te laag in verhouding tot de moeilijkheid van het werk. De personen die lage lonen combineren met ongewenst deeltijdswerk zitten klem in een werkloosheidsval. Voor mensen die voltijds werken heeft de regering de kloof tussen nettolonen en sociale uitkeringen verbeterd. Maar dit geldt niet voor deeltijds.

Voor Didier Gosuin is kwalificatie de weg naar een sterkere Belgische economie en een betere arbeidskwaliteit. Hij pleit vurig voor de toegevoegde waarde van een federaal pact met de deelstaten rond kwalificatie: Het credo van de eerste minister heeft zijn beperkingen. Dat blijkt uit het aantal vacatures. België scoort slecht wat betreft de gemiddelde kwalificatie van de burgers. De ondernemingen moeten nadenken over het opzetten van alternerende opleidingen of van een systeem van ‘job protection’, zoals in Denemarken.

U kan het volledige artikel hier lezen.