Nieuws uit de sector

Federale en Brusselse maatregelen en aanpassingen i.v.m. COVID-19

In dit artikel bundelen we voor u een aantal maatregelen die genomen worden door de federale overheid, het Brussels gewest en de VGC.

Federale webpagina over preventie en arbeidsrechtelijke gevolgen

Op de website van de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg wordt meegedeeld welke preventieve maatregelen werknemers en werkgevers kunnen nemen in het bestrijden van het coronavirus en welke arbeidsrechtelijke gevolgen deze coronacrisis met zich meebrengt.

Op deze webpagina staan de antwoorden geformuleerd op vragen als ‘Wat kan ik doen als mijn werkgever de maatregelen niet respecteert?’ en ‘Wat is de situatie van een werkgever, die als gevolg van het coronavirus, geconfronteerd wordt met een tijdelijk gebrek aan werk?’.

De Federale webpagina met een volledige lijst aan vragen en antwoorden voor werknemers en werkgevers in verband met het coronavirus kan u hier terugvinden.  

Coronavirus en ondernemingen: Wat doet Brussel?

De Brusselse Regering en de gewestelijke bedrijfsbegeleidende diensten hebben regionale maatregelen getroffen om tegemoet te komen aan de gevolgen die het coronavirus op economisch en maatschappelijk vlak met zich meebrengt. Concreet focussen de maatregelen zich op een regelmatige monitoring van economische gevolgen van de coronacrisis en de hefbomen die de Brusselse economische bedrijvigheid moet ondersteunen en begeleiden. 

In de eerste plaats refereert de Brusselse Regering naar de al genomen federale maatregelen, zoals tijdelijke werkloosheid, mogelijkheden tot betalingsuitstel en de steunmaatregelen voor zelfstandigheden. Daarnaast werden er ook specifieke maatregelen genomen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze maatregelen kan u gedetailleerd terugvinden op de website van de Brusselse Gewestelijke overheidsdienst economie en werkgelegenheid. Op deze website kan u ook terugvinden welke steunmaatregelen voor getroffen bedrijven er precies getroffen worden.

Op donderdag 26 maart lanceerden alle Brusselse gewestelijke regeringen gezamenlijk in een persbericht dat ze een reeks maatregelen hebben genomen om de non-profitsector te steunen. De regeringen zijn er zich van bewust dat de coronacrisis zich laat voelen bij alle verenigingen en diensten in deze sector, die actief zijn op heel wat gebieden gaande van gezondheidszorg, welzijn, bijstand aan personen, over opleiding, socio-professionele inschakeling tot cultuur, sport en sociale cohesie.

De Brusselse regeringen hebben samen beslist om alle structurele subsidies voor alle sectoren te behouden. Eerder liet de VGC al weten dat ze in deze uitzonderlijke omstandigheden maximaal inzetten op het behoud van het maatschappelijk netwerk. Ze wil activiteiten en werkingen blijvend ondersteunen. Daarom zal ze de toegekende subsidies in 2020 volledig (100 procent) blijven uitbetalen en geen rekening houden met verminderde resultaten wegens de impact van de coronacrisis. Ook toegekende subsidies voor evenementen en projecten, en waarvoor al bewezen kosten werden gemaakt, maar die afgelast werden wegens de epidemie worden verder uitbetaald. De verslaggeving over het jaar 2020 zal binnen deze context geëvalueerd worden. Zo honoreert de VGC mee de veerkracht van Brussel, zijn verenigingen, zijn organisaties en zijn inwoners.

Ten slotte richten de overheden een bijzonder “COVID-19-fonds” op met daarin 29 miljoen euro. De Brusselse gewestelijke overheden hebben beslist om steun te verlenen aan alle non-profitondernemingen, en in het bijzonder aan de diensten en operatoren die tijdens de huidige crisis vanuit de eerste lijn werkzaam zijn, namelijk de thuishulpsector, de sector van de rusthuizen en de rust- en verzorgingstehuizen, de welzijnssector en de bijstand aan personen met een handicap. Het volledige persbericht kunt u hier teruglezen. 

Op de website www.1819.brussels wordt u op de hoogte gesteld van alle acties die door de Brussels autoriteiten worden genomen in verband met het bestrijden van de coronacrisis. Raadpleeg daarom zeker de FAQ-pagina van deze website gericht naar bedrijven toe.

Wil je de impact van de coronacrisis op jouw bedrijf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nagaan? Hou dan ook zeker de website van hub.brussels in het oog.

VGC past haar activiteiten aan wegens het coronavirus

De Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft aangekondigd haar activiteiten voor de volgende weken aan te passen om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan. Concreet worden vanaf vrijdag 13 maart tot en met vrijdag 3 april alle publieksactiviteiten van de VGC geannuleerd of uitgesteld. Op de website van de VGC vindt u een overzicht terug van de afgelaste VGC-activiteiten en evenementen.