Beleidsnieuws

Federale beleidsverklaring en arbeidsmarktbeleid

Op woensdag 12 oktober las federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) zijn beleidsverklaring voor in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waarbij ook het thema werkgelegenheid de revue passeerde.

“Wie langdurig werkloos is en de stap zet naar een knelpuntberoep zal gedurende drie maanden een kwart van zijn uitkering kunnen meenemen. Goed voor werkgevers en werknemers. En ook goed voor de samenleving. We zetten in op arbeidsmobiliteit tussen de regio’s. De taalgrens mag geen werkgrens zijn. We maken soepelere regels voor e-commerce. En de deelstaten krijgen grotere autonomie om eigen accenten te leggen. We maken mensen weerbaarder. Investeren in opleiding. Met een individueel opleidingsrecht voor iedereen. En voor de allereerste keer zetten we in ons land de ontslagvergoeding in om mensen op te leiden en te activeren. Want nieuwe vaardigheden zijn nieuwe kansen.

We geven werknemers meer vrijheid om, in overleg met hun werkgever, hun werkweek veel vrijer te plannen. Om thuis te werken ook. Tijdens corona was thuiswerken nog een must. Vandaag is het voor heel mensen een vanzelfsprekendheid. Het laat toe om de kinderen van school te halen en files te vermijden. Daarom vragen we aan de sociale partners om telewerk te verankeren en ook te werken rond concrete voorstellen voor een betere balans werk-privé. Op 1 april zal het minimumloon omhoog gaan, zoals voorzien in het sociaal akkoord”, aldus de premier.

De volledige federale beleidsverklaring kan u hier lezen.