Beleidsnieuws

Federale arbeidsdeal

Vice-eersteminister en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelde op 24 juli 2018 regeringsmaatregelen voor die de krapte op de arbeidsmarkt moeten aanpakken. 

Er zijn meer Belgen dan ooit aan het werk, maar de openstaande vacatures raken nog steeds niet opgevuld. In het vierde kwartaal van 2017 telde de Belgische arbeidsmarkt 134.570 openstaande betrekkingen, dubbel zoveel als drie jaar eerder. De arbeidsdeal heeft tot doel de (dalende) groep van werklozen (nu nog 345.000) en een arbeidsreserve van 1,8 miljoen mensen die geen betaald werk uitvoeren, op een vlotte manier te activeren.

Ten eerste worden de werkloosheidsuitkeringen hervormd. De uitkeringen in de eerste periode van werkloosheid worden verhoogd, terwijl de degressiviteit de tweede periode wordt versterkt. Dat wil zeggen dat de eerste 6 maanden de werkloosheidsuitkering hoger zal liggen. In de daaropvolgende maanden zal de werkloosheidsuitkering dan weer sneller dalen dan nu al het geval is. Daarnaast zullen arbeidsmarktgerichte opleidingen worden aangemoedigd om de band opleiding-arbeidsmarkt te versterken. Minister Peeters zal tegen november een ontwerp koninklijk besluit uitwerken dat uitvoering geeft aan deze principes.

Ten tweede bevat de arbeidsdeal een pakket van maatregelen om knelpuntvacatures ingevuld te krijgen en om wie werkloos is of ontslagen wordt vlotter naar een nieuwe job te leiden. Opleidingen voor knelpuntberoepen worden aangemoedigd en doelgroepen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt worden sterker ondersteund. Zo zal er bijvoorbeeld een forfaitaire belastingvrijstelling  voorzien worden voor nieuwe premies die door de gewesten worden toegekend aan werkzoekenden die met succes een opleiding afronden voor een knelpuntberoep. Op vraag van het Brussels gewest zal de federale regering via het federaal team Beliris een financiële bijdrage leveren aan de oprichting van een opleidingspool tewerkstelling/bouw in Brussel. De beroepen in de bouwsector vormen immers een groot deel van de knelpuntberoepen.

Ten slotte voorziet de regering ook een mobiliteitsbudget voor werknemers die hun bedrijfswagen inruilen. Het budget kan worden ingezet voor het aanschaffen van een milieuvriendelijke bedrijfswagen of voor het gebruik van duurzame vervoermiddelen en -diensten. 

Meer details over de arbeidsdeal vind je in het persbericht van minister Peeters.