Beleidsnieuws

Evaluatie Brussels economisch beleid rond gendergelijkheid

In de Commissie Economische Zaken (21/03/19) van het Brussels parlement vroeg de heer David Weytsman (MR) aan minister van Werk Didier Gosuin (DéFI) om een zelfevaluatie van zijn economisch, tewerkstellings- en opleidingsbeleid gericht op de bevordering van gendergelijkheid.

Minister Gosuin gaf aan dat alle werkgelegenheidsmaatregelen die de afgelopen vier jaar zijn genomen, de facto gericht zijn op de bestrijding van discriminatie bij de aanwerving. Werkzoekenden geregistreerd bij Actiris worstelen vaak met verschillende problemen die leiden tot discriminatie op de arbeidsmarkt. Gosuin identificeert als grootste problemen, naast het kwalificatietekort, de buitenlandse herkomst (70% van de werkzoekenden geregistreerd bij Actiris zijn van buitenlandse origine) en alleenstaand ouderschap, waarbij 80% van de alleenstaande ouders in Brussel vrouwen zijn.

Als tools tegen discriminatie van deze mensen en middel van re-integratie schuift de minister de Jongerengarantie, de inschakelingscontracten en activa.brussels naar voren, naast nog een heel aantal aanvullende maatregelen. Zo vermeldde hij ook de Actiris Diversity Service, die Brusselse bedrijven helpt bij het opstellen van een diversiteitsplan. Daarnaast was Gosuin vooral erg trots op de barometer van vrouwelijk ondernemerschap, een uniek initiatief van het Brussels gewest dat helaas niet bestaat op het federale Belgische niveau. Tot slot zet de minister in op het promoten van gendergelijkheid door het afsluiten van sectorale akkoorden; zo is er al een genderbenadering ontwikkeld door de sectoren van bouw en elektriciteit.

Minister Gosuin sloot af met een pleidooi voor betere premies voor werkzoekenden die een beroepsopleiding volgen. Veel werkzoekenden zetten hun opleiding stop voor ze een diploma gehaald hebben, vaak omwille van hun precaire financiële situatie. In plaats daarvan accepteren ze elk werk dat hun wordt aangeboden, vaak een precaire job. Wanneer ze dan weer werkloos worden, staan ze weer bij af. Gosuin pleit voor de herintroductie van een premie die afhangt van het volgen van erkende opleidingen, waarbij de aanwezigheid gecontroleerd wordt.

Meer informatie vindt u in het verslag (in het Frans, blz. 2-6).