Publicaties en analyse

EU-plan voor integratie en inclusie 2021-2027

De Europese Commissie presenteerde op 24 november het actieplan voor integratie en inclusie voor de periode 2021-2027. Het actieplan stimuleert inclusie voor iedereen. Het erkent de belangrijke bijdrage van migranten aan de EU en pakt de belemmeringen aan die kunnen verhinderen dat mensen met een migratieachtergrond, zowel nieuwkomers als burgers, deel gaan uitmaken van de Europese samenleving. Het actieplan is gebaseerd op het 'wederzijds'-principe dat zowel de persoon zelf als de gastgemeenschap een inspanning moet leveren voor inclusieve integratie.

Momenteel zijn ongeveer 34 miljoen EU-inwoners geboren buiten de EU (ongeveer acht procent van de bevolking). Tien procent van de jonge mensen (15 tot 34 jaar) die in de EU geboren zijn, heeft minstens één ouder die elders is geboren. Migranten en EU-burgers met een migratieachtergrond spelen een belangrijke rol in de Europese samenleving en in diverse economische sectoren, ook als essentiële arbeidskrachten. Zij worden echter nog altijd geconfronteerd met problemen op het vlak van onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en sociale inclusie.

Het actieplan stelt doelgerichte en aangepaste steun voor, met aandacht voor individuele kenmerken zoals geslacht of religieuze achtergrond, die specifieke uitdagingen kunnen vormen voor mensen met een migratieachtergrond. Het succes van integratie en inclusie hangt af van vroegtijdige actie en langdurige inzet.

Vandaar dat de belangrijkste acties gericht zijn op volgende domeinen: Inclusief onderwijs vanaf jonge leeftijd tot het hoger onderwijs, waarbij de klemtoon wordt gelegd op de eenvoudige erkenning van kwalificaties en het permanent leren van talen, met financiële steun van de EU. Betere arbeidskansen en erkenning van vaardigheden zodat de bijdrage van migrantengemeenschappen, en met name van vrouwen, ten volle wordt gewaardeerd en zij steun krijgen om zich volledig te ontplooien. Betere toegang tot gezondheidsdiensten, met inbegrip van geestelijke gezondheidszorg, voor mensen met een migratieachtergrond. Toegang tot geschikte en betaalbare woningen, gesubsidieerd door verschillende het Europees Fondsen om op lokaal en regionaal niveau ervaringen uit te wisselen over de strijd tegen discriminatie op de woningmarkt en tegen segregatie.

Meer info vindt u in het Actieplan voor integratie en inclusie 2021-2027 van de Europese Commissie.