Pers

Equal Pay Day 2013

Op woensdag 20 maart 2013 was het weer Equal Pay Day, de dag tot wanneer vrouwen moeten doorwerken om evenveel te verdienen als mannen in één jaar. Hoe groter de loonkloof des te later de Equal Pay Day valt. Het thema van deze negende editie is deeltijds werken. In Brussel trokken ABVV en Zij-kant de straat op met acties.

Onder het motto 'Extreme housekeeping voor meer loongelijkheid' vonden op diverse plaatsen in Vlaanderen en Brussel publieksacties plaats. Sp.a-Brussel en Zij-kant Brussel droegen ook hun steentje bij. De heren mochten het motto ‘Extreme housekeepingillustreren en  zich voor de gelegenheid uitleven met stofzuigers en plumeaus.

De loonkloof

Vrouwen verdienen anno 2013 nog altijd 22 procent minder dan mannen. Een groot deel van de loonkloof kan worden verklaard door de ongelijke verdeling van deeltijds werk. Ongeveer 44 procent van de vrouwen werkt deeltijds tegenover 9 procent van de mannen. Dat doen ze echter niet altijd uit vrije wil. De zorg voor de kinderen maakt een voltijdse job vaak onmogelijk.

De campagne van Equal Pay day roept op tot een betere verdeling van de taken onder het motto: 'Extreme Housekeeping, sometimes a man gotta do what a woman usually does'. Concreet betekent dat: meer zorgende mannen die helpen in het huishouden en minder vrouwen die deeltijds werken. Equal Pay Day promoot de vaker thuisblijvende man in een ludieke videoclip.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voert een actief gelijkekansen- en diversiteitsbeleid. Zo kennen zij onder andere subsidies toe aan privé-instellingen en verenigingen die een impact hebben op de man-vrouw gelijkheid. 

Bron: