Beleidsnieuws

Eerste investeringen in het kader van relanceplan Vlaamse Veerkracht

De Vlaamse Regering heeft naar aanleiding van de aanhoudende coronacrisis beslist om 4,3 miljard euro vrij te maken aan relancemiddelen om de economische en sociale heropleving van Vlaanderen mogelijk te maken. Er werd eveneens 10 miljoen euro voor Brussel voorbehouden om het Vlaams-Brussels netwerk in onze hoofdstad met gerichte investeringen en bijkomende inspanningen te versterken. Digitalisering is een van de prioriteiten waarop wordt ingezet.

‘We hebben op dat vlak effectief een eerste beslissing genomen met twee van onze structurele partners in Brussel, namelijk Muntpunt en het Huis van het Nederlands’ lichtte Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V) toe, op een vraag van Karl Vanlouwe (N-VA) in de Vlaamse commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van 5 mei.

Het dossier van Muntpunt gaat over een digitale make-over waarvoor de Vlaamse Regering 378.496 euro uittrekt. Die investering moet ervoor zorgen dat Muntpunt mee evolueert met de meest recente technologie en die ook beschikbaar stelt voor alle Brusselaars. Het digitaliseringsproject bestaat uit drie onderdelen: de vernieuwing van de ICT-omgeving in de bekende stadsstudiezaal, een vernieuwde uitrusting in alle zalen in het Muntpuntgebouw en het meest in het oog springende medialab-project in de bibliotheek. Het medialab zal uit acht werkplekken bestaan met krachtige computers uitgerust met professionele software, zoals Adobe Creative Suite en AutoCAD, en tools, zoals tekenpads en mobiele opnameapparatuur. Alle gebruiksinfrastructuur zal samengebracht worden in meerdere ruimtes en openstaan voor iedereen: het publiek, partnerorganisaties en derden. Muntpunt zal die instrumenten ook inzetten voor de bredere ontsluiting en sterkere promotie van het Vlaamse gemeenschapsaanbod.

Voor het Huis van het Nederlands Brussel wordt er 200.000 euro uitgetrokken. Het gaat om drie investeringscategorieën: de installatie van slimme borden in de leslokalen voor hybride onderwijs, het uitrusten van het auditorium en de vergaderruimtes met livestreammogelijkheden en het inrichten van een atelier met digitale schermen en opnameapparatuur ter ondersteuning van de partners en de werking van het Huis van het Nederlands zelf. Met de integratie van die moderne technologie kan het Huis van het Nederlands zijn dienstverlening naar klanten en gebruikers optimaliseren en versterken.

Op een tweede vraag van Karl Vanlouwe over de infrastructuurdossiers zei minister Dalle: ‘We voorzien in de mogelijke subsidiëring van infrastructuurdossiers die voldoen aan het vernieuwde richtlijnenkader voor investeringen via het Vlaams Brusselfonds. U weet dat we dat recent hebben geactualiseerd zodat het kan focussen op echte duurzame investeringen in infrastructuur. Dat is dan digitaal, in bakstenen of in ander werkmateriaal. Het doel van de infrastructuurinvesteringen is om organisaties de nodige faciliteiten te geven om hun werking uit te breiden of hun dienstverlening te garanderen of te optimaliseren. Concreet gaat het om de digitale transformatie van de eigen instellingen en om investeringen in de infrastructuur van het aanbod van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Er kan hierbij gedacht worden aan onderwijs-, welzijns- en zorgvoorzieningen, maar natuurlijk ook aan cultuur-, sport- en jeugdinfrastructuur.'

Over de noden inzake infrastructuur van het deeltijds kunstonderwijs (dko) antwoordde de minister: ‘Ik engageerde me in deze commissie om samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in contact te treden met de inrichtende machten. Daar zullen we ook concreet werk van maken. Het eerder opgemaakte infrastructuurplan voor het dko zal daarbij een inspiratie zijn. We zullen over de globale besteding van onze relancemiddelen ook op korte termijn beslissingen nemen in de schoot van de Vlaamse Regering.'

Lees het volledige antwoord hier.