Publicaties en analyse

Eén loket om buitenlandse studiebewijzen te erkennen

Vandaag moeten nieuwkomers in Vlaanderen voor de erkenning van kwalificaties en competenties bij verschillende diensten aankloppen en lange procedures afwachten. Ze werken dan te vaak onder hun opleidingsniveau. Hierdoor worden ze niet alleen minder betaald maar zijn ook minder tevreden over hun job. Bovendien verdringen ze de laaggeschoolden op de arbeidsmarkt. De commissie diversiteit bij de SERV pleit in haar advies Een efficiënte en toegankelijke erkenning van buitenlandse studiebewijzen voor één loket en meer automatische erkenningen.

In de beleidsnota Onderwijs en Vorming 2019-2024 neemt de minister van Onderwijs zich voor om ervoor te zorgen dat nieuwkomers sneller op hun niveau inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt en de werking van het National Academic Recognition Information Center (NARIC) met betrekking tot de erkenning van buitenlandse diploma’s te versterken.

Danny Van Assche, voorzitter van de commissie diversiteit: ‘Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben we iedereen nodig om de vele openstaande vacatures in te vullen. Hoe vlotter een erkenningsprocedure voor buitenlandse studiebewijzen kan lopen, hoe sneller deze nieuwkomers aan de slag kunnen op hun niveau. Naast een toegankelijkere erkenning moet de overheid ook inzetten op een snelle authenticiteitsverklaring van diploma’s want werkgevers willen soms alleen zeker weten dat het diploma echt is vooraleer ze een nieuwkomer aanwerven.’

Zo vragen de sociale partners dat een samenwerkingsakkoord wordt gesloten om een automatische erkenning tussen de gemeenschappen binnen België van door een andere gemeenschap erkende studiebewijzen te verwezenlijken. Meer automatische erkenningen dienen ervoor te zorgen dat NARIC efficiënter kan werken door zich te concentreren op de volwaardige erkenningen. Het Brussels Gewest kondigt in haar regeerakkoord aan samen met de Franstalige Gemeenschap en Vlaanderen te willen werken aan een hervorming van de gelijkwaardigheid van diploma’s. De sociale partners en kansengroepen vragen dat de Vlaamse Regering deze uitgestoken hand aangrijpt om een samenwerkingsakkoord rond automatische erkenning van studiebewijzen die door een andere gemeenschap werden erkend te sluiten.

De sociale partners en kansengroepen pleiten verder voor kortere afhandelingstermijnen, lagere kosten en een flexibelere bewijslast, samenwerking met werkgevers en sectoren, een uitzondering van diplomavereisten binnen de overheid en in een opstap naar erkenning voor gereglementeerde beroepen, een structurele informatie-uitwisseling tussen NARIC, hogeronderwijsinstellingen en de beroepserkenningsinstanties.

Lees het volledige advies van de Commissie Diversiteit bij de SERV hier.