Beleidsnieuws

Een boost voor e-leren

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil e-leren versterken om zo de Vlaming te stimuleren meer opleidingen te volgen. Het Departement Werk en Sociale Economie voerde een enquête uit bij 357 opleidingsverstrekkers die geregistreerd staan in de Opleidingsdatabank Vlaamse Opleidingsincentives, waarvan 124 de bevraging hebben ingevuld. De resultaten toonden aan dat meer dan 8 op 10 omwille van corona een deel van hun aanbod omgeschakeld hebben naar online leren. Om deze evolutie te versnellen en het online aanbod bij opleidingsverstrekkers te verruimen werkt minister Crevits een actieplan uit.

De meeste opleidingsverstrekkers hebben duidelijke plannen om e-leren ook in de toekomst uit te breiden of voor het eerst in te voeren. Vooral het ‘blended’ aanbod of hybride leren, waarbij face-to-face leren wordt gecombineerd met een online onderdeel, wordt als een waardevol alternatief gezien voor 100% klassikaal les. 2021 moet het jaar van de opleiding worden en de start van de 'learning twenties'. Zo zal worden onderzocht wat de technische mogelijkheden zijn om ook artificiële intelligentie en virtuele realiteit toe te passen voor opleidingen. Daarvoor zal het Europees Sociaal Fonds een oproep lanceren.

Er komt ook een centraal informatiepunt en studiedagen om zo de bestaande kennis en technologieën beter gekend te maken. Er wordt voorzien in specifieke begeleiding van mensen die een digitale achterstand hebben. Er zal ook een nieuwe evaluatie van het online aanbod in Vlaanderen plaatsvinden. Voor dit schooljaar is ook mogelijk dat die opleidingen digitaal doorgaan. De drempels of hindernissen worden weggewerkt opdat opleidingsverstrekkers ook meer kunnen inspelen op de vraag van werkenden.

Met het pilootproject lerend netwerk e-leren, opgezet door het agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen, wordt ook de noodzaak beantwoord om kennis en expertise uit te wisselen. Daarnaast zal financiering worden gedeeld en leermateriaal worden hergebruikt. Elf opleidingsaanbieders zetten een bestaande of nieuwe opleiding om naar e-content. Minister Crevits duidt aan dat met dit actieplan en de extra middelen een turbo op online leren gezet wordt, want iedereen moet de kansen grijpen om zich om- en bij te scholen.

Het volledige onderzoeksrapport vindt u in de publicatiedatabank van de Vlaamse overheid. Op het kennisplatform ODIN worden de belangrijkste resultaten van het onderzoek e-leren in Vlaanderen samengevat.

Meer resultaten over de enquête leest u in dit artikel van Tracé Brussel Nieuws.