Publicaties en analyse

E-leren in Vlaanderen

Het Departement Werk en Sociale Economie voerde in de loop van juni en juli 2020 een bevraging uit over e-leren bij de opleidingsverstrekkers die geregistreerd staan in de Opleidingsdatabank Vlaamse Opleidingsincentives. De bevraging focuste op de ervaringen en noden voorafgaand aan, tijdens, en (in de toekomst) na de coronacrisis. Daarbij ging het zowel over online leren en blended leren (combinatie van een face-to-face aanbod met een online component).

Van de 354 opleidingsverstrekkers geregistreerd in de Opleidingsdatabank Vlaamse Opleidingsincentives waren er 124 bruikbare antwoorden. 

Uit de bevraging blijkt dat een kleine meerderheid al ervaring had met e-leren voor de coronacrisis, vooral bij de grotere opleidingsverstrekkers. Tijdens de coronacrisis schakelde de meerderheid over naar e-leren of breidde het bestaande aanbod uit. Opleidingsverstrekkers uit de onderwijssector voerden een omschakeling of uitbreiding naar e-leren door voor een groot deel van hun aanbod, net als opleidingsverstrekkers die vooral langlopende opleidingen aanbieden. Wat betreft het aanbod aan e-leren, bereikte dit de meerderheid van de lerenden. 

Bij de omschakeling naar e-leren waren er moeilijkheden, maar ook voordelen en kansen.

De moeilijkheden waren vooral van praktische en financiële aard, zoals gebrek aan kennis, infrastructuur, financiële middelen, en digitale vaardigheden bij lesgevers. De voordelen en kansen waren efficiëntiewinsten, flexibiliteit voor de betrokkenen, meer zelfstandigheid bij de lerende, professionele groei bij lesgevers, bereik van een andere/grotere doelgroep,…

Er is enerzijds een grote ambitie aanwezig om in de toekomst het lesaanbod uit te breiden met een online en blended aanbod. Anderzijds is er een niet te verwaarlozen groep die geen plannen heeft in die richting. Alle resultaten leest u hier.

Om deze omschakeling te versnellen en het online aanbod bij opleidingsverstrekkers te verruimen werkt minister Crevits een actieplan uit. U leest meer hierover in dit artikel van Tracé Brussel Nieuws.