Beleidsnieuws

Duaal lesgeven

Tijdens het jaarevent van essenscia op 12 november lanceerden de Vlaamse ministers van Onderwijs Ben Weyts en van Werk Hilde Crevits samen duaal lesgeven. Dat is een gloednieuw concept, opgenomen in het Vlaams regeerakkoord, waarbij ervaringsdeskundigen die aan de slag zijn in een bedrijf deeltijds kunnen lesgeven in hun vakgebied.

Zo ontstaat een win-win-win-situatie voor scholen, leerlingen en bedrijven: scholen kunnen een beroep doen op gemotiveerde vakleerkrachten die ze momenteel niet of moeilijk vinden. Leerlingen krijgen les van vakmensen met ervaring die de theoretische formules uit de handboeken kunnen illustreren met praktische toepassingen in processen en producten. Bedrijven kunnen de wisselwerking met het onderwijs versterken, meer (STEM-)talent aanboren en hun medewerkers de kans bieden om hun loopbaan te verrijken.

In Vlaanderen is men al gestart met duaal leren, waarbij leerlingen hun opleiding deels in de klas en deels op de werkvloer volgen. Nu wil men een volgende stap zetten: mensen uit de praktijk ook voor de klas zetten. Zo ambiëren de ministers meer excellentie op de schoolbanken én op de werkvloer.

‘We willen in september 2020 al samen met de chemie- en farmasector van start gaan met een proefproject duaal lesgeven’ zegt minister Weyts, ‘daarvoor worden nu de mogelijke juridische, financiële en pedagogische drempels onderzocht en weggewerkt’.