Duaal leren: het leerplan van de toekomst

In het Brussels gewest hebben zowel de Franse als de Vlaamse gemeenschap de voorbije jaren talrijke initiatieven genomen om alternering, leren en werken en duaal leren mogelijk te maken.

Duaal leren wil de arbeidsmarkt versterken en meer gemotiveerde leerlingen aanleveren. Aan Vlaamse kant startten in september 2016 een aantal proeftuinscholen. Vanaf september 2019 zal het Vlaams decreet duaal leren in werking treden. In het Brussels gewest verwelkomen nu al onder andere bedrijven zoals Audi en ThyssenKrupp leerlingen in het kader van duaal leren. Komend schooljaar zal ook Schindler dit doen. In de toekomst wil men in Vlaanderen het duale systeem doortrekken naar het zevende specialisatiejaar en het hoger onderwijs.

Audi Brussels werkt met een Nederlandstalige (TA Halle) en een Franstalige school (Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe) samen. De leerlingen elektromechanische technieken leren in de fabriek met robotica omgaan, maar krijgen ook training op de programmable logic controllers (apparaten met een microprocessor die machines aansturen) die Audi ter beschikking stelt aan de twee scholen en Iris Tech+ (het Beroepenreferentiecentrum Metaal & Technologie). Alles samen zijn de leerlingen van TA Halle zo’n vijftal weken aanwezig op de fabriek van Audi. Ze krijgen eerst ter plaatse praktijkoefeningen op apparatuur van het bedrijf door een instructeur van Audi of de eigen leerkracht, nadien volgt een stage van twee weken, waarbij ze op robots en installaties toepassen wat ze in de lessen gezien hebben. 

Volgens René Konings van Agoria zijn de bedrijven vragende partij dat meer scholen uit het Brussels gewest in het duale systeem zouden stappen. “Voor de technologiesector is duaal leren van groot belang. Het versterkt de arbeidsmarkt en levert meer gemotiveerde leerlingen op. Deze jongeren ontwikkelen betere competenties. We horen van hen dat ze, eens ze van het duale systeem hebben geproefd, niet meer terug naar het klassieke onderwijssysteem willen. Wij zien dit echt als het leerplan voor de toekomst.”

In het Brussels hoofdstedelijk gewest zijn er dit schooljaar 10 aanbieders die samen 26 duale proeftuinopleidingen aanbieden. Tracé Brussel vzw wil de Brusselse ondernemingen mee overtuigen en maakte hiervoor twee filmpjes. In het eerste filmpje worden twee jongeren in een duale opleiding gevolgd in hun werkzaamheden, in het tweede geven verschillende stakeholders binnen duaal leren aan waarom het een meerwaarde is voor werkgevers om in duaal leren in te stappen.

U kan het volledige artikel hier lezen.