Beleidsnieuws

Drie nieuwe loopbaaninstrumenten

Om meer beweging op de Vlaamse arbeidsmarkt te krijgen, lanceren Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en VDAB drie nieuwe loopbaaninstrumenten die burgers helpen te ontdekken wat hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn en te inspireren in een nieuwe horizon een opleiding te volgen of meteen te solliciteren voor nieuwe vacatures.

Uit een recente analyse van VDAB blijkt namelijk dat 56 procent van de vrouwelijke en 45 procent van de mannelijke werkzoekenden beroepsaspiraties hebben in de 20 meest voorkomende beroepen zoals magazijnmedewerker of administratief medewerker. Dat is negatief voor de mobiliteit op de arbeidsmarkt: werkzoekenden verdringen elkaar voor dezelfde jobs en het bemoeilijkt de zoektocht van werkgevers die vacatures hebben voor andere beroepen. Een groot deel van de mogelijkheden die de arbeidsmarkt hen te bieden heeft, blijft voor veel mensen dus verborgen. Bovendien blijven heel wat knelpuntvacatures vandaag nog steeds openstaan en dat terwijl er door de coronacrisis meer werkzoekenden zijn. 

Daarom lanceren Crevits en VDAB drie nieuwe loopbaaninstrumenten, namelijk Oriënt, Jobbereik en de Loopbaantest. 

Oriënt helpt iemand ontdekken welke beroepen bij hem of haar passen op basis van  interesses. Deze tool gebruikt artificiële intelligentie om de relatie tussen vragen en beroepen te leren. Het resultaat zijn concrete suggesties voor beroepen. Jobbereik toont alle beroepen die met iemand zijn of haar competenties op dit moment binnen bereik liggen en geeft suggesties voor beroepen die realistisch zijn als je je competenties bijschaaft door bijvoorbeeld een opleiding te volgen. Loopbaantest geeft een beter inzicht in iemand zijn of haar ‘loopbaancompetenties’ en een score op 6 gebieden die gaan van inzichten in je kwaliteiten en waarden, tot kennis van de arbeidsmarkt en de balans tussen werk en privé. Bij de resultaten staan meteen links naar loopbaantools die iemand kunnen helpen om zich op de minder scorende vlakken te versterken. 

De drie loopbaantools moeten op termijn onderdeel worden van Mijn Loopbaan, het gepersonaliseerde online profiel op vdab.be. Je kan ze ook vinden via Welke job past bij me? en Loopbaantesten.