Beleidsnieuws

Digitale toegankelijkheid

In de commissie voor de Economische zaken en de tewerkstelling van het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stelde parlementslid Latifa Aït Baala (MR) een vraag aan minister Bernard Clerfayt (Défi) over de uitwerking van het Brusselse plan voor digitale toegankelijkheid, in het kader van het rapport DESI 2021.

Het parlementslid verwijst hiermee naar een rapport van de Europese Commissie (DESI – Digital Economy and Society Index) waarin de digitale vooruitgang van België, en haar gewesten, onder de loep wordt genomen. België is gezakt op de Europese ranglijst, en het parlementslid vraagt zich af hoe het nu zit met de digitale toegankelijkheid, en de strijd tegen de digitale kloof, in Brussel.

In zijn antwoord kondigt minister Clerfayt aan dat het Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest (CIBG) en easy.brussels (dat is het agentschap voor administratieve vereenvoudiging) een studie gaan bestellen om duidelijke indicatoren te bekomen voor de thema’s die aan bod komen in het DESI-rapport. Dit jaar komt er een ordonnantie “Numeriek Brussel” die globale normen zal bepalen voor verdere digitalisering van de administratie.

Wat betreft de bestaande maatregelen verwijst de minister naar de inspanningen van de Brusselse regering om naar gemeenschappelijke platformen te gaan van informaticasystemen, in plaats van met lokale systemen te werken. Er is het programma WePulse, dat de informaticasystemen van 18 van de 19 gemeenten, inbegrepen hun OCMW’s, harmoniseert. Via Irisbox werd een elektronisch loket gecreëerd ten dienste van de Brusselaars, en de 30 meest gebruikte administratieve formulieren werden gedigitaliseerd. Fix My Street laat toe allerlei incidenten te melden in de openbare ruimte. Electronische facturatie werd veralgemeend in de Brusselse administratie.

164 Brusselse scholen hebben nu glasvezelinterverbinding, vervolgt de minister, en er is de Pool Opleiding Werk digitalcity.brussels. Met het netwerk Caban (Brusselse actoren voor digitale geletterdheid) wordt gewerkt aan de versterking van de capaciteit om mensen digitale vaardigheden bij te brengen op wijkniveau. Brussel telt nu over 20 Openbare Computerruimtes (OCR) goedgekeurd door het CIBG.

De volledige vraag en antwoord leest u hier.

Gelieve hier de link te vinden naar het DESI-rapport België van de Europese Commissie.