Beleidsnieuws

Decreten EVC en kwaliteitstoezicht beroepskwalificerende trajecten (3)

Het Vlaams parlement heeft de decreten rond Erkenning Van Competenties (EVC) en het kwaliteitstoezicht voor beroepskwalificerende trajecten op basis van een gemeenschappelijk kwaliteitskader unaniem goedgekeurd. De Vlaamse Regering onderhandelt de komende dagen nog met de sociale partners over de uitvoeringsbesluiten. Eens deze onderhandelingen zijn afgerond kan de Vlaamse Regering de decreten en uitvoeringsbesluiten definitief aannemen en publiceren.

Eerder beschreven wij al uitvoerig de inhoud van de decreten rond EVC en kwaliteitstoezicht beroepskwalificerende trajecten. De discussie van de Vlaamse parlementsleden in de plenaire vergadering kunt u hier (vanaf blz. 82) en in de Verenigde Commissies voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid en voor Onderwijs kunt u hier terugvinden. In de plenaire vergadering werd eigenlijk niet meer gedebatteerd en ook in de verenigde commissie was er opvallende eensgezindheid over de basisprincipes van de voorliggende ontwerpen van decreet en de redenen waarom ze nodig zijn. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) deelde nog de bekommernis van enkele parlementsleden dat de verdere uitwerking van de uitvoeringsbesluiten dicht bij de praktijk moet aansluiten en nuttig en zinvol moet zijn.

Een draft van de uitvoeringsbesluiten is nog niet beschikbaar, maar de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) hebben wel al hun adviezen hieromtrent gepubliceerd. De sociale partners in de SERV kwamen met een aantal krachtlijnen. Ten eerste vragen ze dat er niet wordt gedifferentieerd in de financiële bijdrage op basis van de criteria ‘veel, duur of uitzonderlijke infrastructuur en materieel’ en ‘tijdsduur van 8 uur’, maar om enkel voor de kwetsbare groepen een afwijkende financiële bijdrage toe te staan. Ten tweede vrezen ze dat omwille van de financiering weinig organisaties, met name weinig of geen private aanbieders, de stap om EVC-testcentrum te worden zullen zetten. Ten derde vragen de sociale partners een gebruiksvriendelijk en gemeenschappelijk overzicht waarin iemand die een opleiding wil volgen een overzicht van de mogelijke opleidingen vindt. Ten slotte vragen ze ook een campagne om de beroepskwalificaties meer bekendheid te geven.