Publicaties en analyse

De VGC in 2018

De VGC publiceerde recentelijk haar jaarverslag 2018.

2018 stond voor VGC in het teken van allerlei boeiende ontmoetingen. Zo was er bijvoorbeeld de opening van Campus Comenius in Koekelberg, een plek waar de hele buurt elkaar ontmoet. Met deze campus aan de Felix Vande Sandestraat werd tegemoetgekomen aan de groeiende vraag naar Nederlandstalige kinderopvang en Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Een ander mooi voorbeeld was de nieuwe tienerschool Porta 1070, waarin lagere en secundaire school elkaar ontmoeten. Leerlingen volgen er vier jaar lager onderwijs, dan vier jaar tienerschool en daarna vier jaar secundair onderwijs. Dit om ze beter voor te bereiden op het secundair onderwijs. Daarnaast vierde de VGC ook enkele verjaardagen: de tiende verjaardag van Onderwijscentrum Brussel; tien jaar inspiratie voor omgaan met diversiteit, meertaligheid en ouderbetrokkenheid; en de vijftiende verjaardag van het Huis van het Nederlands. In 2019 komt daar de dertigste verjaardag van de VGC zelf bovenop.

In november 2018 organiseerde de VGC een succesvolle studiekeuzebeurs en scholenmarkt in Paleis 1 van Brussels Expo, en organiseerden ze  -samen met Tracé Brussel vzw, Actiris en VDAB- een geslaagde Schoolverlatersdag in het Constant Vanden Stockstadion. Verder ondersteunde ze ook initiatieven voor jongeren die op school dreigen af te haken: KANS en Abrusco moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk jongeren in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel de eindmeet halen. In 2018 investeerde de VGC 110.000 euro in de verdere uitbouw en werking van KANS, en in de ontwikkeling van een performant registratiesysteem.

Bovendien werkte de VGC ook rond taalbeleid. In 2018 begeleidde het Huis van het Nederlands Brussel met steun van de VGC verschillende organisaties met hun taalbeleid. Van culturele organisaties tot jeugd- en sportverenigingen, van crèches tot hoger onderwijs.

Lees hier meer.