De sociale (inschakelings)economie: erkenning en mandatering toegelicht

Wie bij sociale economie denkt aan ‘Geitenwollensokken’, zit er dik naast. Sociaal ondernemerschap is een bruisend begrip in Brussel en draagt bij aan het hippe karakter van de stad. Daarnaast biedt zij een antwoord op vele hedendaagse problematieken zoals klimaat, armoede, isolatie en langdurige werkloosheid. 

Sociale ondernemingen zijn niet winst gericht maar zetten zich in voor een sociaal en/of maatschappelijk doel. Daarnaast heb je in Brussel ook een specifieke tak, namelijk de sociale inschakelingseconomie. Deze ondernemingen zetten in op de re-integratie op de arbeidsmarkt van kwetsbare en langdurige werkzoekenden via een tewerkstellingsprogramma waar zij de nodige sociale en professionele begeleiding krijgen. Zodoende dat deze personen aan het einde van hun traject kunnen doorstromen naar werk of naar een verdere opleiding.

In Brussel bestaat sinds 2018 een nieuw wetgevend kader dat de erkenning en financiering van sociale (inschakelings)ondernemingen faciliteert. Zo kunnen sociale ondernemingen zich op ieder moment laten erkennen als sociale onderneming. Hiervoor moet ze voldoen aan de volgende criteria:

  • De uitvoering van een economisch project
  • Het nastreven van een sociaal doel
  • De beoefening van een democratisch bestuur

Erkende sociale ondernemingen kunnen deelnemen aan een voor hen bestemde projectoproep en financiering verkrijgen voor het realiseren van een innoverend project. Zij kunnen ook naargelang hun situatie hogere ondernemingspremies verkrijgen. Tenslotte kunnen zij financiering verkrijgen om een programma voor socio-professionele inschakeling te ontwikkelen.

Eens erkend als sociale onderneming kan men dus reageren op de jaarlijkse oproep voor het mandaat sociale inschakeling. Hiervoor moet men een inschakelingsprogramma handhaven dat de volgende zaken omvat:

  • een begeleidings- en omkaderingsproject voor de doelgroepwerknemers;
  • een plan voor competentieverwerving;
  • een plan voor de doorstroming en/of de inschakeling van de doelgroepwerknemer naar/op de arbeidsmarkt.

Organisaties die gemandateerd zijn als sociale inschakelingsonderneming hebben recht op financiering voor de omkadering van hun doelgroepwerknemers. Daarnaast kunnen gemandateerde inschakelingsondernemingen ook SOCECO posten of inschakelingsbanen aanvragen, waarbij zij tevens een premie ontvangen om de loonkosten te dekken.

Wil je je graag laten erkennen als sociale onderneming of een mandaat aanvragen voor een inschakelingsproject? Het Adviesagentschap Sociale Economie (fransje.wagemans@tracebrussel.be, 0479 16 47 44) biedt hierbij ondersteuning.

Meer informatie over de erkenning- en mandaataanvraag vind je tevens op de website van Tracé Brussel vzw alsook op website van de GOB Brussel Economie en Werkgelegenheid.