Beleidsnieuws

De impact van de Actiris-campagne met Vincent Kompany

Brigitte Grouwels (CD&V) stelde op 12 september een vraag aan minister Didier Gosuin (DéFI) over de impact van de Actiris-campagne met Vincent Kompany met als doel om Brusselaars ertoe aan te zetten om Nederlands te leren. De vraag en het antwoord werden nu gepubliceerd in het bulletin van vragen en antwoorden van het Brussels parlement.

Eerder meldden wij al dat in 2017 liefst vier keer meer Brusselse werkzoekenden werden doorverwezen dan het jaar voordien, namelijk 1210. Ook het aantal Franstaligen die Nederlands leerden via de VDAB steeg spectaculair. In januari 2018 organiseerde de VDAB daarom dan ook dubbel zoveel opleidingen Nederlands in vergelijking met het jaar voordien.

Nieuwe cijfers tonen aan dat de impact van de campagne en de interesse voor het Nederlands hoog blijft. In de eerste 6 maanden van 2018 werden 551 Brusselse werkzoekenden door Actiris doorverwezen naar VDAB Brussel. Dat is een stijging met 85 % in vergelijking met de cijfers van de eerste 6 maanden van 2017, toen ging het over 298 doorverwezen werkzoekenden.

In de eerste 6 maanden van 2018 hebben 176 Brusselse werkzoekenden – doorverwezen door Actiris - Nederlandse les gestart. Dat is een stijging met 363 % in vergelijking met de cijfers van de eerste 6 maanden van 2017 (toen het ging om 38 starters). Het betreft 171 intensieve taalbaden (een werkgerelateerd aanbod in samenwerking met VDAB, het Huis van het Nederlands en de Centra voor Volwassenonderwijs), en 5 werkzoekenden in een NT2-opleiding (die door VDAB zelf wordt aangeboden).

Ondertussen is er een nieuwe campagne voor Brusselse werkzoekenden gelanceerd. De scope werd verruimd tot andere oplossingen die bijdragen tot tweetaligheid, zoals het platform Brulingua, de taalcheques, en het brede aanbod opleidingen Nederlands van diverse aanbieders in Brussel. Terzelfdertijd wordt ook sterk ingezet op interne sensibilisering bij alle medewerkers van Actiris, waarbij verschillende nieuwe oplossingen en incentives worden aangeboden om ook de tweetaligheid op de werkvloer te vergroten.