Beleidsnieuws

De Brusselnorm herbevestigd

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) was in de Commissie voor Brussel, de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn op woensdag 11 december 2019 tevreden dat er algemeen, over partijgrenzen heen, een consensus bestaat dat de Vlaamse Gemeenschap expansief haar bevoegdheden moet blijven uitoefenen in Brussel. In antwoord op een vraag van Karl Vanlouwe (N-VA) bevestigde de minister de Brusselnorm in zowel het regeerakkoord als zijn beleidsnota: minimaal 5 procent van de Vlaamse uitgaven gaat voor de versterking van de Vlaamse Gemeenschap naar Brussel voor een bereik van 30 procent van de Brusselaars. 

Dalle beoogt voor de toepassing van de Brusselnorm een plan van aanpak op de Vlaamse Regering te agenderen om in samenspraak met de collega-ministers van de Vlaamse Regering de prioriteiten te bepalen. Daarbij verwacht hij per sector duiding te krijgen waarom in bepaalde sectoren de Brusselnorm niet gehaald wordt en wat het traject is dat daarbij gevolgd werd.

Op de vragen hoe en in welke mate de financiële stroom naar Brussel opgevolgd zal worden, onderlijnde minister Dalle dat de goede betrekkingen tussen Vlaanderen en Brussel en in het bijzonder ook de VGC zich voor een stuk op politiek niveau bevinden, maar het minstens even belangrijk is dat er op administratief niveau een goede samenwerking is. Met de Permanente Gemengde Ambtelijke Commissie Brussel (GACB) als een belangrijk voorbereidend instrument, wil hij bekijken of het mogelijk is om tot een aantal gemeenschappelijke strategische doelstellingen te komen.

Over de Vlaamse identiteit en de doelgroep gaf minister Dalle nog mee: ‘Als Vlaamse Gemeenschap, Brusselse Vlamingen, Vlaamse Brusselaars, Nederlandstalige Brusselaars, voor mij is die terminologie minder belangrijk, moeten we de ambitie hebben om mensen die anderstalig zijn en zich betrokken voelen bij die Vlaamse Gemeenschap én hen die zich vandaag misschien nog niet bekennen tot de Vlaamse Gemeenschap, te betrekken.’

De volledige toelichting van minister Dalle op de vragen in de commissie lees je hier.