Publicaties en analyse

De arbeidsmarkt in Brussel

Het Brussels Observatorium voor Werk en Opleiding, view.brussels, publiceerde recentelijk een stand van zaken wat betreft de arbeidsmarkt in Brussel.

Na een piek van 20,6% in 2013 daalt de Brusselse werkloosheidsgraad al vier jaar op rij. In 2018 haalt de werkloosheid hetzelfde niveau als in het begin van de jaren 1990 (16,0%), en de laatste vijf jaar was de daling van de werkloosheidsgraad in Brussel relatief meer uitgesproken dan in Vlaanderen en Wallonië. Tussen 2013 en 2018 hebben alle Brusselse gemeenten een daling van de werkloosheidsgraad geregistreerd, waarbij de grootste dalingen werden vastgesteld in de gemeenten Sint-Joost-ten-Node, Sint-Gillis, Etterbeek, Elsene en Schaarbeek. Toch bestaan er nog grote verschillen tussen de gemeenten. De werkloosheidsgraad is over het algemeen namelijk hoger in de gemeenten van 'de arme sikkel'.

De Brusselse werkloosheid kent een aantal specifieke kenmerken zoals laaggeschooldheid, langdurige werkloosheid, leeftijd, nationaliteit of herkomst en, algemeen, de sociale kwetsbaarheid. Indien deze kenmerken samen voorkomen, kunnen ze de kansen op een snelle en duurzame toegang tot werk beperken. Als ze apart worden beschouwd, kunnen ze de evolutie van de werkloosheid in Brussel niet verklaren. Dit omdat het fenomeen resulteert uit een onevenwicht tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en het een veelheid aan variabelen omsluit waarmee de werkloosheidsfluctuaties verbonden zijn.

U leest alle bevindingen in deze publicatie