Nieuws uit de sector

Dag tegen Kanker

Gisteren, op donderdag 15 oktober, was het de 21ste Dag tegen Kanker. Tijdens die dag roept Kom op tegen Kanker iedereen op om zijn medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. 

Elk jaar worden er verschillende initiatieven georganiseerd om kankerpatiënten en hun naasten een hart onder de riem te steken. Door corona zag de dag er ook net iets anders uit en werd er volop ingezet op bijvoorbeeld sociale media. Daar werden massaal gele lintjes gedeeld met #dagtegenkanker. Meer info leest u hier.

Elk jaar krijgen duizenden beroepsactieve mannen en vrouwen de diagnose kanker. Recent onderzoek dat IDEWE uitvoerde aan de KU Leuven leert ons dat kankerpatiënten niet liever willen dan terug de draad op te pakken en te gaan werken. Voor de meerderheid van de langdurig zieken heeft de werkhervatting dan ook een positief effect op het verder herstel en de levenskwaliteit, maar is er wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden. Een geleidelijke en begeleide terugkeer is vaak aangewezen omdat sommige mensen zich nog fysiek of mentaal verzwakt voelen door hun aandoening. Daarnaast mogen factoren zoals angst en onzekerheid (niet alleen bij de patiënten zelf maar vaak ook bij zorgverleners, collega’s en leidinggevenden) ons er niet van weerhouden om re-integratie mogelijk te maken. Meer info leest u hier.

Zoek een artikel