Dag en Week van de Zorg 2022

Op maandag 9 mei 2022 start de Week van de Zorg, met als hoogtepunt op zondag 15 mei de Dag van de Zorg. Maar liefst 300 organisaties in zorg en welzijn in Brussel en in Vlaanderen openen hun deuren voor het publiek. De bedoeling is om te laten zien hoe het er aan toe gaat op de werkvloer.

Vier Brusselse organisaties (Aksent vzw, Cosmos vzw, Elmer vzw en De Overmolen vzw) hebben projecten in de sociale economie in de zorgsector. Binnen het kader van deze projecten zetten ze op een drempelverlagende manier in om Brusselaars uit kansengroepen aansluiting te doen vinden met de zorgsector. We willen ook hen in de kijker zetten en de aandacht vestigen op wat zij betekenen voor de mensen die zij ondersteunen.

Eerst en vooral zetten ze acties op om het welzijn, de maatschappelijke kansen en de participatie van kinderen, ouderen en gezinnen te verhogen zodat ze langer en op een kwaliteitsvolle manier in hun buurt kunnen (blijven) wonen. Concreet bieden ze gezelschap en ondersteuning aan voor kwetsbare en eenzame ouderen bij hun dagelijkse activiteiten (zoals maaltijden leveren aan huis, hulp bij verplaatsingen naar de dokter of samen boodschappen doen, was-, naai- of strijkdiensten enz.), buurtgerichte kinderopvang, en tal van andere initiatieven die de wijkontwikkeling in de buurten waar ze actief zijn, bevorderen. Dit alles wordt gerealiseerd binnen de muren van de eigen vestigingen (vier kinderopvang vestigingen van Elmer, vier lokale vestigingen van Aksent en Cosmos) of bij de mensen thuis. De voorbije twee jaren hebben ze zich weliswaar moeten aanpassen aan de coronamaatregelen, maar het is hen gelukt om de deuren nooit volledig te sluiten voor hun publiek.

Bovendien bieden ze trajecten aan voor werkzoekenden die ver weg staan van de arbeidsmarkt.  Ze bieden hen de kans om opleidingen en vormingen te volgen en tegelijkertijd ervaring op te doen op de werkvloer. Eens dat de kandidaten aangeworven worden door middel van een SocEco-contract, worden ze samen met de medewerkers in een regulier contract, medewerkers met een Art. 60-statuut en vrijwilligers mee ingeschakeld in de werking van de organisaties.  In 2021 konden de vier organisaties rekenen op 26 SocEco-medewerkers om 126 ouderen te begeleiden, 181 bezoekers te ontvangen en voor 21 kindjes te zorgen.

Tracé Brussel vzw speelt ook een actieve rol in de ondersteuning van doelgroepwerknemers. Jaarlijks organiseert ze meermaals verschillende bijscholingsmodules voor deze medewerkers in het kader van het UB3-aanbod. Het gaat over cursussen en vormingen die specifiek gericht zijn op het verwerven en verhogen van competenties die nodig zijn in de zorgsector zoals INTRO Zorg, Poetstechnieken in de Zorg, etc.  De medewerkers van de werkervaringsprojecten nemen daarenboven vaak ook deel aan meer algemene modules (zoals Basis ICT) die hun functioneren zowel op de werkvloer als in het privéleven kunnen verhogen.

Meer info over Dag en Week van de Zorg leest u hier.

Ten slotte wensen we, in de aanloop naar de Dag van de Zorg, de aandacht te vestigen op het opleidingsaanbod voor de zorgberoepen van VDAB. In 2021 heeft VDAB meer dan 30 soorten zorgopleidingen en trajecten georganiseerd of medegefinancierd in Brussel, voor meer dan 300 deelnemers.

In het kader van Dag en Week van de Zorg organiseert VDAB op dinsdag 10 mei, van 10u tot 15u, een beleefdag 'Werken in de zorg' (zie ook TBN 29 april 2022). Meer leest u hier.