Nieuws uit de sector

Coronamaatregelen voor sociale ondernemingen

De huidige maatregelen die worden genomen tegen de verspreiding van het COVID-19 virus hebben een grote impact op sociale ondernemingen.

Veel van deze organisaties zijn genoodzaakt om hun activiteiten geheel of gedeeltelijk stop te zetten. Deze maatregelen zijn niet zonder gevolgen, zeker niet nu de meeste organisaties in een overgangsfase zitten die te maken heeft met de veranderende regelgeving rond sociale inschakelingsondernemingen. 2020 is een overgangsjaar waar in een organisaties die erkend zijn als sociale onderneming een aanvraag kunnen indienen voor de toekenning van een mandaat, waarbij zij financiering ontvangen voor de begeleiding van werkzoekenden die het verst van de arbeidsmarkt staan, financiering die zij dreigen te mislopen als zij door de corona maatregelen niet tijdig hun dossier kunnen indienen.

Om die redenen heeft de GOB Brussel Economie en Werkgelegenheid beslist om erkende sociale ondernemingen meer tijd toe te kennen voor het indienen van hun dossier. Ten eerste wordt de deadline voor het indienen van de mandaataanvraag uitgesteld tot 30 april 2020. Hierbij dienen enkel de volgende gedeelten van het dossier te worden ingediend:

  • Punt 1. Identificatie van de aanvrager
  • Punt 2. Inschakelingsprogramma
  • Punt 4. Aanvraag van beschikbare posten in het kader van de maatregel voor gesubsidieerde sociale-economiebetrekkingen, vanaf 2021 (facultatief)
  • Punt 6. Verklaring op eer (elektronische handtekeningen toegestaan)

De overige gedeelten van het formulier (Punt 3 Aanvraag compensatie voor 2020 en alle bijlagen vermeld in punt 5 van het formulier) zullen bij de Administratie in te dienen zijn in september 2020. Een definitieve datum zal later worden meegedeeld.

Daarnaast wordt ook de deadline voor de projectoproep voor vernieuwende projecten van sociale en democratische ondernemingen uitgesteld naar 15 april 2020.

Tenslotte werd ook bepaald dat de economische steunmaatregelen die voor een aantal getroffen sectoren werden ingevoerd, zoals ‘Eet- en drinkgelegenheden’ of ‘Recreatie- en sportactiviteiten’ ook toegankelijk moeten zijn voor erkende sociale-inschakelingsondernemingen die in het betrokken activiteitendomein actief zijn, ook al vallen zij niet onder de overeenkomstige paritaire commissie of NACE-code. Deze sectorale steun omvat een eenmalige premie van 4000€ per bedrijf. De praktische details voor het verkrijgen van deze premie zullen nog worden gecommuniceerd. Alle informatie vindt u hier terug op de website van 1819.Brussels

Voor meer informatie kunt u terecht bij Fransje Wagemans van het adviesagentschap sociale economie via fransje.wagemans@tracebrussel.be of op het telefoonnummer 02/226 02 92.