Nieuws uit de sector

Coronamaatregelen voor opleidingen alternerend leren

Ook over de specifieke maatregelen aangaande opleidingen alternerend leren (in tijden van coronacrisis) wordt overvloedige en soms zelfs tegenstrijdige informatie verspreid. Daarom vatten wij graag voor u enkele relevante en belangrijke zaken samen.

Algemene maatregel

Alle overeenkomsten worden tijdelijk geschorst. Deze algemene maatregel is van toepassing op OAO’s, SAO’s en deeltijdse arbeidsovereenkomsten. De schorsing duurt voorlopig tot en met 5 april maar een verlenging is niet uitgesloten. Ondernemingen moeten een aanvraag doen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. De procedure is versoepeld en het aanvraagformulier voor leerlingen vereenvoudigd. Meer info over tijdelijke werkloosheid via de website van Syntra Vlaanderen.

Uitzondering

De schorsing is niet van toepassing op overeenkomsten afgesloten binnen de zogenaamde essentiële sectoren (die zijn vastgelegd in bijlage van het ministerieel besluit van 23/3/2020), én voor opleidingen op de lijst van het Vlaams Departement Onderwijs en Vorming. Dit op voorwaarde dat verderzetting van de overeenkomst mogelijk, wenselijk en opportuun is, rekening houdend met de gezondheidsvoorschriften. Indien leerlingen m.a.w. een overeenkomst hebben binnen een essentiële sector maar voor een opleiding die niet op die lijst staat, wordt de overeenkomst wél geschorst.

Paasvakantie

Voor de opleidingen/overeenkomsten die i.h.k.v. de uitzonderingsmaatregel worden verdergezet, kan er soepel worden omgegaan met de schoolvakantieregeling, gezien de grote vraag van leerlingen en bedrijven binnen deze sectoren om aan de slag te kunnen blijven. Doorwerken in de paasvakantie kan nooit verplicht zijn, er moet een gedragen afspraak tot stand komen tussen leerwerkbedrijf, school en leerling. Het aantal gewerkte dagen in de paasvakantie mag later in het schooljaar gecompenseerd worden. Studentenwerk bij dezelfde werkgever is niet mogelijk tijdens de paasvakantie.

Dienstvrijstelling en sociale maribel

De dienstvrijstelling en maribeltoekenningen als werknemers zijn vrijgesteld van prestaties zijn eveneens mogelijke schorsingen. De maribelsubsidie loopt door dus er hoeft geen tijdelijke werkloosheid te worden aangevraagd. Dit laatste is een specifieke maatregel die nu is ingevoerd in de social profit. Meer informatie op de website van VIVO.

Thuiswerk

Voor de gewone deeltijdse arbeidsovereenkomsten (zonder sociale maribel) en OAO’s/SAO’s is thuiswerk niet toegestaan. De overeenkomsten worden geschorst, de werkgever dient tijdelijke werkloosheid aan te vragen.  

Startbaanovereenkomst

Deze worden, volgens de algemene maateregel, geschorst. Aangezien de liquidatie van de subsidie gebeurt o.b.v. loonfiches (enkel reële loonkosten zijn subsidiabel), wordt gedurende de periode van de schorsing ook de subsidie opgeschort. Voor overeenkomsten die normaliter in deze periode zouden opgestart worden, mogen uitzonderlijk korter durende contracten worden afgesloten (de duur van de overeenkomst moet volgens de conventie 6 maanden zijn), op voorwaarde dat die kortere termijn geen afbreuk doet aan de kwaliteit en opleidingsmodaliteiten (bijv. op het vlak van verplicht te presteren stage-uren, etc.). We raden aan dit per individueel geval te bekijken en te verifiëren.

Werkplekcomponent zorgkundige en kinderbegeleider duaal

Binnen de opleidingen zorgkundige en kinderbegeleider duaal wordt een uitzonderlijke, éénmalige afwijking van het opgelegde aantal maanden per setting toegestaan. De concrete wijzigingen vindt u in de Q&A op de website van VIVO.

 

Dit nieuwsbericht bundelt de informatie op 27/3/2020. Actuele informatie vindt u steeds via de website van het Vlaams Departement Onderwijs en Vorming en via bovenstaande links.

Voor vragen kunt u steeds terecht bij Tracé Brussel vzw via duaal@tracebrussel.be of 0484 977086.