Publicaties en analyse

Coronacrisis stimuleert vraag naar personeel in vier sectoren

De COVID-19-pandemie heeft voor veel problemen gezorgd en heeft de arbeidsmarkt zwaar geraakt. Terwijl sommige sectoren ernstig hebben geleden als gevolg van de COVID-19-pandemie, hebben andere het juist goed gedaan. Er zijn vier sectoren waar er meer vraag is naar personeel, kondigt Eures (Europees jobnetwerk) aan.

Landen in Europa en over de hele wereld hebben tijdens de pandemie een groot beroep moeten doen op de gezondheidssector en verwacht wordt dat dit de komende jaren nog zal toenemen. Een nieuwe focus op gezondheidszorg na de pandemie zal leiden tot investeringen in zowel bestaande als nieuwe banen, zoals artsen, apothekers, specialisten in het opsporen van infecties, virtuele ziekenhuismanagers en specialisten op het gebied van 3D-printen. Door de ontwikkeling van nieuwe vaccins, voorzieningen en geautomatiseerde systemen zal de industrie behoefte hebben aan werknemers met nieuwe vaardigheden.

De pandemie heeft veel wetenschappelijke vragen opgeworpen die de wereld met moeite heeft kunnen beantwoorden. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar wetenschappers en onderzoekers. Door de crisis is ook meer aandacht gericht op wetenschap, milieu en innovatie. Beroepen zoals biomedische wetenschappers, biologen, chemische ingenieurs en gegevensanalisten zullen na de pandemie nodig zijn om deze vragen te beantwoorden en om bij te dragen tot de ontwikkeling van nieuwe innovatieve ideeën en oplossingen in de toekomst.

Nu vergaderingen, leslokalen en amusement zich snel verplaatsen naar onlineplatforms, is er veel vraag naar technologie en naar mensen die weten hoe ze daarmee moeten omgaan, en dit zal waarschijnlijk niet veranderen. Veel evenementen hebben tijdens de pandemie online plaatsgevonden omdat er geen andere optie was. Deze vorm blijkt niet alleen goed te werken, maar ook efficiënter te zijn wat betreft kosten en tijd. Verwacht wordt dat de informatietechnologie zich in hoog tempo zal blijven ontwikkelen en dat daarvoor veel nieuwe deskundigen nodig zullen zijn, van softwareontwikkelaars, programmeurs en technici tot IT-beveiligingexperts en technologieconsultants.

Verwacht wordt dat de communicatiesector zal groeien en zich zal aanpassen naarmate meer en meer digitale instrumenten worden geïntroduceerd. De pandemie heeft het gebruik van veel van deze instrumenten versneld, waardoor er een kloof is ontstaan tussen de vaardigheden om ze te bedienen en te gebruiken. COVID-19 heeft ook het aantal telewerkers drastisch doen toenemen, waardoor digitale communicatie van cruciaal belang is geworden. Banen zoals communicatieadviseurs, online-evenementenplanners, socialemediabeheerders en mediaplanners zullen naar verwachting bloeien in een wereld na COVID-19.

Voor meer informatie, zie hier.