Publicaties en analyse

Conjunctuurbarometer

Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) heeft haar nieuwe halfjaarlijkse ‘Conjunctuurbarometer van het Brussels Gewest’ gepubliceerd. Deze uitgebreide analyse bevat statistieken, cijfermateriaal en een pak informatie over de arbeidsmarkt, de economie, en diverse sectoren in de hoofdstad. Uiteraard loopt de coronacrisis als een rode draad doorheen het rapport.

Vanaf de tweede helft van 2020 is de mondiale economische activiteit langzaam weer op gang gekomen, schommelend tussen nieuwe epidemiegolven en vaccinatiecampagnes. Het bescheiden herstel van de mondiale economische activiteit in het derde kwartaal van 2020 werd in het vierde kwartaal onderbroken door de tweede Covid-19-golf. Bijgevolg kon de economische activiteit in België en de andere landen eind 2020 niet terugkeren naar haar niveau van vóór de crisis, het Belgische bruto nationaal product (bbp) bleef in het vierde kwartaal van 2020 4,9 % lager dan in hetzelfde kwartaal van 2019.

Het begin van 2021 was hoopgevend dankzij de vordering van de vaccinatiecampagnes, ondanks de opkomst van een derde golf die het herstel van de mondiale economische activiteit nog steeds vertraagt. In België heeft het vertrouwen van de consumenten en de bedrijven zich ondanks de strengere gezondheidsmaatregelen hersteld. Het Belgische bbp kende in het eerste kwartaal van 2021 een lichte groei, maar blijft volgens de Nationale Bank van België (NBB) nog steeds 1,0 % lager dan begin 2020.

Ook in het Brussels Gewest werd de tweede helft van 2020 aanvankelijk gekenmerkt door een herstel van de economische activiteit en de investeringen. De opkomst van de tweede besmettingsgolf en een nieuwe lockdown in het najaar van 2020, hebben dit economisch herstel aanzienlijk vertraagd. In het vierde kwartaal van 2020 is de activiteit van de Brusselse ondernemingen opnieuw verzwakt. De economische impact van de tweede golf van de epidemie was echter beperkter dan die van de eerste. De lockdown was minder streng en meer gericht. De Brusselse economische activiteit heeft zich in het eerste kwartaal van 2021 weer enigszins hersteld.

Hoewel de Brusselse economie tekenen van herstel vertoont, blijven er onzekerheden bestaan. De afwezigheid van pendelaars en toeristen heeft immers een niet te verwaarlozen impact op de economische activiteit van het Gewest. Het economische herstel blijft afhankelijk van de opheffing van de beperkingen naarmate de gezondheidssituatie evolueert. De impact van de mogelijke intrekking van de steunmaatregelen en het verminderde vermogen van verzwakte bedrijven om hun activiteiten weer op te starten, zijn eveneens potentiële belemmeringen voor het herstel. Op sectoraal niveau verschillen de impact van de Covid-19- crisis en het profiel van het herstel sterk van de ene bedrijfstak tot de andere, afhankelijk van de mate waarin ze door de gezondheidsmaatregelen worden getroffen.

De omzet in de persoonlijke diensten in Brussel was tussen oktober en december 2020 hoger dan het jaar voordien. Achter dit globale resultaat gaat echter een nog altijd moeilijke situatie schuil, want eind 2020 en begin 2021 bleven sommige activiteiten zwaar getroffen door de gezondheidsmaatregelen. Het betreft in het bijzonder de horeca, de non-food detailhandel, de evenementen en de culturele en recreatieve activiteiten. Dankzij de steunmaatregelen van de overheid hebben de werkgevers en zelfstandigen het aantal gewerkte uren kunnen aanpassen, zodat de gevolgen van de crisis voor de werkgelegenheid en de ‘klassieke’ werkloosheid onder de Brusselaars tot het eerste kwartaal van 2021 beperkt bleven. Zo waren er in maart 2021 2,8 % meer Brusselse niet-werkende werkzoekenden dan in maart 2020, vergeleken met een stijging met 8,9 % tijdens de crisis van 2009. De Brusselse arbeidsmarkt dreigt echter tegen eind 2021 onder druk te komen staan. Waarschijnlijk zal de opheffing van de steunmaatregelen immers tot banenverlies en een hogere werkloosheid leiden. Bovendien zullen sommige Brusselaars die door de crisis van de arbeidsmarkt verdwenen zijn, zich (opnieuw) bij Actiris inschrijven wanneer het economische herstel nieuwe vooruitzichten op werk en opleiding schept. Zo zou volgens view het aantal Brusselse niet-werkende werkzoekenden in december 2021 tussen de 6,1 % en 10,6 % kunnen stijgen ten opzichte van december 2020.

Meer leest u hier.