Buitengewoon Duaal Leren

Op 4 mei heeft de Vlaamse regering het voorontwerp van decreet betreffende duaal leren in het BuSO OV3 en OV4 goedgekeurd. 

Op 1 september 2019 zal, parallel aan de organieke start van duaal in het secundair onderwijs, duaal leren ook van start gaan in het buitengewoon onderwijs, dit binnen opleidingsvorm 3 (integratie- en kwalificatiefase) en opleidingsvorm 4. Het voorontwerp volgt voor een groot deel de lijnen van het decreet voor het secundair onderwijs van 21/03/2018. Net als voor het secundair onderwijs biedt duaal leren BuSO een volwaardige leerweg aan binnen het onderwijs en wordt het behalen van een onderwijskwalificatie nagestreefd.

Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen met het decreet voor het secundair onderwijs. Het grootste verschil is dat er geen aanloopfase wordt voorzien gezien dit type maatwerk volgens de regering nu reeds voorzien wordt in het BuSO. Duaal leren komt ook niet in de plaats van andere trajecten maar is een aanvullend aanbod. De alternerende beroepsopleiding (ABO) blijft ook bestaan binnen OV3. Voor de programmatievoorwaarden van duaal leren in het BuSO kan worden afgeweken van de rationalisatienormen, dit in tegenstelling tot het secundair onderwijs.  Ten slotte zullen de aanbieders duaal leren BuSO ook vertegenwoordigd worden in het regionaal overlegforum (ROF).

Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de VLOR, van de SERV en van de Raad van Bestuur van Syntra Vlaanderen.

Dit schooljaar wordt binnen het proefproject ‘Schoolbank op de Werkplek’ de duale opleiding Groen- en tuinbeheer aangeboden in de kwalificatiefase van OV3, volgend schooljaar komt daar de opleiding Medewerker fast-food bij.

De link naar het voorontwerp van decreet vindt u hier, voor de toelichtende nota kan u hier terecht.