Beleidsnieuws

Brusselse sociale top in kader van relance

Op woensdag 24 februari 2021 kwamen de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de sociale partners (verenigd bij Brupartners) samen om een balans op te maken van het voorbije coronajaar, de Strategie GO4Brussels 2030 te actualiseren en een aantal beleidsprioriteiten voor de toekomst bekend te maken.

Het plan Strategie GO4Brussels 2030, dat vorig jaar werd gelanceerd en een langetermijnvisie op heel diverse domeinen biedt, werd geactualiseerd. Bij de wijzigingen valt de uitvoering en opvolging op van het proefproject van het Opveringsfonds voor de begeleiding van werknemers die het slachtoffer geworden zijn van een faillissement. Daarnaast wil men het opleidingsaanbod versterken, zowel voor de werkzoekenden als voor de werknemers in tijdelijke werkloosheid. De gewijzigde Strategie kondigt ook aan een indexering van opleidingsvergoedingen door te voeren om die te verhogen tot 2 euro per uur, en de besprekingen met de federale overheid over het opleidingsinkomen verder te zetten.

De Brusselse regering heeft, zoals eerder reeds aangekondigd, zestien projecten klaar waarmee ze de economie na de corona-epidemie nieuw leven mee wil inblazen. Ze kan daarvoor beroep doen op 395 miljoen euro uit het relanceplan van de Europese Commissie. Het gaat om geld dat Brussel de komende drie jaar hoopt te kunnen ontvangen, en dat ten laatste in 2026 moet zijn besteed. De middelen gaan niet alleen naar de ondersteuning van de pure economie, maar ook naar de transitie naar een duurzame samenleving.

De werkloosheid dreigt na de pandemie een hoge vlucht te nemen. Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) wil daarom 100 miljoen euro uittrekken om werklozen, en toekomstige werklozen, om te scholen. Het geld zal ook gaan naar innovatieve manieren om moeilijk bereikbare groepen te integreren op de arbeidsmarkt. Nog eens 19 miljoen euro gaat naar activering en de verbetering van de beroepsopleiding. En er is een project reconversie en reoriëntatie richting knelpuntberoepen. De sociale top heeft tevens het belang herhaald van de jongerengarantie, de strijd tegen het schoolverzuim, en de strategie rond scholing en werk. 50 miljoen euro moet de pure economie zuurstof moet geven en Brussels Finance & Invest kan zo met zogenaamde zachte leningen het Brussels economisch weefsel ondersteunen.

Brussel trekt verder 38 miljoen euro uit voor de digitale communicatie tussen burgers, ondernemingen en overheid. De regering wil ook alle data waarover de verschillende beleidsniveaus beschikken beter met elkaar verbinden om de dienstverlening naar burgers en bedrijven efficiënter te maken (19,5 miljoen euro). Tijdens de coronacrisis bleken tal van scholen digitaal niet mee te kunnen omdat er geen wifi is, of omdat er onvoldoende laptops of tablets aanwezig zijn. De Brusselse regering wil daarom 6,6 miljoen euro uittrekken om de Brusselse scholen beter uit te rusten, en de digitale kloof te verminderen. Tot slot wordt in de digitale strategie nog eens 10 miljoen euro uitgetrokken voor de oprichting van een Centre for Artificial Intelligence (AI) for the Common Good, waarbij VUB en ULB zullen nagaan hoe artificiële intelligentie beter kan worden ingezet om het Brussels beleid, de economie en social profit te ondersteunen.

Alles samengeteld komt het Brussels verlanglijstje uit op 517 miljoen euro. 'Alle deelstaten vragen meer dan in het Overlegcomité is afgesproken', zei minister-president Rudi Vervoort (PS) onlangs. Dus zullen er wellicht nog projecten sneuvelen of het met minder moeten doen. De projecten zijn wel reeds afgetoetst met bevoegd federaal staatssecretaris Thomas Dermine (PS). Later moet de Europese Commissie nog haar fiat geven, alsook over het Nationale Plan voor Herstel en Veerkracht, in het kader waarvan de Brusselse regering eind januari dit jaar een aantal investeringsprojecten goedkeurde. In juli 2020 presenteerde de Brusselse regering reeds een eerste relanceplan om de sociaaleconomische gevolgen van de coronacrisis aan te pakken.

Meer informatie over de Sociale Top leest u op de website van Brupartners en op de website van Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS).