Nieuws uit de sector

Brusselse IO's met open deuren

Op 21 juni 2018 vond de Dag van de Inschakelingsondernemingen (IO) plaats (zie Tracé Brussel Nieuws). De lijst van alle activiteiten vindt u hier. Tracé Brussel vzw bezocht alvast enkele deelnemende organisaties.

Bij Groep Intro was het dubbel feest: het éénjarig bestaan van haar sociale economie-project in Brussel en vijf jaar bouwopleidingen op haar locatie in Anderlecht werd gevierd met een hapje, drankje en speech. In De Welvaartkapoen kon je lekkere desserten maken én proeven, en bij LD3 werd er een kleurrijk buurtfeest georganiseerd waar je een live drawing op de vensters kon bezichtigen. 

Een parcours volgen langs de verschillende ateliers waar je via luisterverhalen kennismaakt met de mensen in opleiding en de werking was de hoofdactiviteit bij Atelier Groot Eiland. Bij de Overmolen organiseerde Kompanie@Home een opendeurdag op de Sint-Jorissite met een interactieve workshop waarin de werking op een interactieve en speelse manier werd voorgesteld. 

Zowel bij Baita als bij VITES kon je terecht voor tentoonstellingen. Bij Baita kan je nog tot 10 juli de fototentoonstelling Durf dwalen en dromen bezoeken en bij VITES kreeg sociale tewerkstelling een gezicht, in foto, schilderij en live getuigenissen. In Cyclo genoot je van mini-expo met portretten en trapte je zelf je fruitdrankje bijeen. 

Buurthuis Bonnevie liet je kennismaken met de werking van bepaalde machines, Wijkhuis Chambéry organiseerde workshops voor zij die zelf de handen uit de mouwen wouden steken en bij Beeldenstorm nam je zelf een kijkje in de ateliers én met een live optreden.

Ook de innerlijke mens werd niet vergeten: in buurtrestaurant Cosmos (zie foto) kregen de bezoekers een lunchbuffet met gerechten uit alle windstreken, in Taverne ter Linden werd 's avonds een barbecue georganiseerd en bij de Pianofabriek kon men, tussen het dansen op de Caribische beats door, genieten van een hapje en drankje. 

FIX organiseerde een selectietest voor nieuwe arbeiders en liet de organisatie hun atelier zien, en Maks gaf een rondleiding met enkele hoogtepunten zoals workshops, een robot atelier en een tentoonstelling.

Art2Work, tenslotte, projecteerde Par-delà les limites, een film over een coachingstraject voor jongeren, gevolgd door een hapje, drankje en discussie. Op diezelfde locatie kon je in de namiddag terecht voor een debat over sociale economie en socio-professionele inschakeling, georganiseerd door Casablanco.