Beleidsnieuws

Brusselaars werken ook in Vlaamse Rand

In de commissie Economische zaken en Tewerkstelling van het Brussels parlement vroeg parlementslid Hilde Sabbe (Vooruit) een stand van zaken van de jobmogelijkheden voor Brusselse werkzoekenden in de Vlaamse Rand.

'Actiris en VDAB werken al jaren rond deze problematiek samen', stelde bevoegd minister Bernard Clerfayt (DéFI) in zijn antwoord', ze wisselen gegevens uit en stimuleren werkzoekenden om een job te vinden in de randgemeenten rond Brussel. Na het zomerreces zullen we een hernieuwd samenwerkingsakkoord tussen het Brussels en het Vlaams Gewest aan het parlement voorleggen. De regering heeft daar hard aan gewerkt. Actiris ontvangt de werkaanbiedingen zowel direct via de werkgevers, als via een automatische datastroom van VDAB, Forem en partners als Stepstone en Jobat. Vlaamse bedrijven kunnen direct contact opnemen met Actiris om kandidaten te zoeken voor hun vacatures. Daarnaast kunnen ze aan VDAB vragen om hun jobaanbiedingen door te geven aan Actiris. Vervolgens bezorgt VDAB de vacatures voor jobs waarvoor de kennis van het Nederlands geen primaire vereiste is, aan Actiris. VDAB vraagt aan elke werkgever of het gevraagde taalniveau effectief nodig is op de werkvloer. Indien niet, wordt het gevraagde taalniveau aangepast en kan de vacature aan Actiris doorgegeven worden.

In 2020 ontving Actiris 100.304 werkaanbiedingen via VDAB, afkomstig van 10.983 verschillende werkgevers uit heel Vlaanderen, van Oostende tot Genk. 10.167 van die bedrijven boden tewerkstelling in Vlaanderen aan. Eind mei 2021 telde VDAB 6.279 openstaande vacatures in Vlaams-Brabant. Ruim een derde van die vacatures (2.574) was bedoeld voor laaggeschoolden. Van alle vacatures kwamen er 1.489 uit de sector van de groot- en kleinhandel, waarvan 551 voor laag geschoolde profielen. 306 vacatures kwamen uit de horeca- en toerismesector, waarvan 251 voor laaggeschoolden. Van 2017 tot en met 2020 vonden jaarlijks zo’n 7.500 à 9.000 Brusselse werkzoekenden werk bij een bedrijf dat minstens 80% van zijn vestigingen in Vlaanderen had. Het aantal Brusselaars dat in Vlaanderen werkt, stijgt elk jaar. Als gevolg van de coronacrisis waren het er vorig jaar evenwel minder dan in de voorgaande jaren. Voor 2020 gaat het om 7.464 Brusselse werkzoekenden, van wie er 2.683 een contract van minstens 1 maand kregen.

De jobaanbiedingen die VDAB doorgeeft, zijn in het Nederlands opgesteld. Vaak bevatten ze de vereiste dat de kandidaten goed of zeer goed Nederlands moeten kunnen. De jobaanbieding niet of amper kunnen lezen, is een drempel voor veel werkzoekenden. Vaak hebben ze echter wel het gewenste profiel en staat de werkgever open voor anderstaligen. Om dat te verhelpen wil Actiris in de toekomst een automatische vertaaltool op zijn website plaatsen. In 2020 ontvingen 3.242 werkzoekenden minstens één taalcheque om Nederlands te leren in het kader van hun zoektocht naar werk. 338 onder hen ontvingen een taalcheque 'matching'.

De volledige tekst van de vraag en het antwoord kan u hier vinden.