Publicaties en analyse

Brupartners positief over Brussels besluit doelgroepwerknemers

Brupartners formuleert een gunstig advies inzake het ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de gelijkstelling van welbepaalde werknemers met doelgroepwerknemers.

Het ontwerpbesluit beoogt de gelijkstelling te verlengen van zogenaamde gesubsidieerde inschakelings-contractuelen (GESCO's) met werknemers van het doelpubliek voor sociale inschakelingsondernemingen. Het inschakelingscontract, dat één van de vier tewerkstellingsvoorzieningen voor inschakeling in de sociale economie is waarin de ordonnantie van 23 juli 2018 voorziet, vindt immers momenteel zijn rechtsgrondslag in de wijziging van de regelgeving GESCO-Programmawet en GESCO-Plaatselijke Besturen, maar is nog geen voorwerp van een afzonderlijk besluit geweest.

De zogenaamde inschakelings-GESCO's worden door het Regeringsbesluit van 16 mei 2019 betreffende het mandaat en de compensatie van de sociale inschakelingsondernemingen tot 31 december 2020 met het doelpubliek van de sociale inschakelingsondernemingen gelijkgesteld. Na deze datum, zonder een uitvoeringsbesluit voor het inschakelingscontract, en zonder een verlenging van deze gelijkstelling, zullen de sociale inschakelingsondernemingen een doelpubliek verliezen dat in de valorisatie van hun inschakelingsprogramma kan worden gemobiliseerd. En zouden ze de voorwaarden van hun mandaat niet langer kunnen naleven.

Brupartners vestigt wel de aandacht op de duur van deze bepaling, die in de versie van het ontwerpbesluit dat haar werd voorgelegd, uiterlijk op 31 december 2024 ten einde loopt, terwijl eerst werd aangekondigd dat er geen beperking in de tijd zou zijn.

Het volledig advies leest u hier.