Beleidsnieuws

Beschermstatuut voor MMPP, mét degressiviteit van de uitkering

Federaal minister van werk Kris Peeters stelde vorige week een nieuw statuut voor, specifiek voor werklozen met een ernstige medische, fysieke, mentale, psychiatrische of psychische beperking (MMPP). In het verleden dreigden die mensen tussen twee stoelen te vallen en uitgesloten te worden van zowel ziekte-uitkeringen als werkloosheidsuitkeringen.

Een bijzonder kwetsbare doelgroep van werklozen, is die van mensen met een ernstige medische, fysieke, mentale, psychiatrische of psychische beperking. Het gaat om een kleine groep van ongeveer 5.000 mensen. Hun beperking is van die aard dat ze niet in aanmerking komen voor ziekte-uitkeringen. Anderzijds hebben ze door hun beperking bijkomende ondersteuning of begeleiding nodig om te kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Aan het toekennen van het statuut gaat een intensief begeleidingstraject vooraf. Het zal na een evaluatie door de arbeidsbemiddelingsdiensten zoals de VDAB, worden toegekend op basis van een internationale wetenschappelijke methode, namelijk de ‘International Classification of Functioning, Disability and Health’ (ICF).  Het statuut wordt toegekend voor een duur van 2 jaar, met de mogelijkheid om verlengd te worden na een screening. Het nieuwe statuut wordt ingevoerd vanaf 1 juli 2019 en zal ten volle uitwerking hebben vanaf 1 januari 2020.

Een jammerlijk punt is wel dat de degressiviteit van de uitkering voor de MMPP-doelgroep toch behouden blijft, ondanks dat deze mensen niet altijd (meteen) klaar zijn om in de arbeidsmarkt te worden ingeschakeld. De activeringsgedachte achter de degressiviteit is hier dan ook misplaatst: het gaat om mensen die tijd, ruimte en begeleiding nodig hebben om pas wanneer ze er klaar voor zijn een arbeidsmatige activiteit te bedrijven.

Het persbericht vindt u hier.