Beleidsnieuws

Beleidsverklaring en meerjarenplan VGC

De Beleidsverklaring 2021-2022, en het Meerjarenplan 2022-2025 van het college van de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie), werden goedgekeurd.

De Beleidsverklaring bestaat uit zeven grote beleidsdoelstellingen: Brusselaars hun talenten maximaal doen ontwikkelen, van Brussel een kind- en jeugdvriendelijke stad maken, meebouwen aan een meertalig Brussel, Brusselaars betrekken bij het vormgeven van het VGC beleid en aanbod, van Brussel een bruisende en levendige stad maken waar mensen zich met elkaar verbonden voelen, van Brussel een zorgende en bewegende stad maken waarbij VGC een wendbare en samenwerkende overheid is.

Met ‘Brussel aan de slag!’, wil VGC in het domein onderwijs en vorming de Brusselse partners binnen de sectoren opleiding, werkervaring en duaal leren stimuleren om mee na te denken over maatschappelijke uitdagingen zoals instroom, doorstroom, begeleiding naar werk, taal en meertaligheid. In een aantal gespreksessies met experts uit het veld, wordt gezocht naar oplossingen en mogelijkheden om elke Brusselaar maximale kansen op een duurzame tewerkstelling te bieden. De aanbevelingen die uit dit participatietraject voortkomen, moeten bijdragen tot nieuwe inzichten, eventuele bijsturing van lopende projecten en tot verder overleg met de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De VGC zet haar schouders onder de Vlaamse oproep met betrekking tot ‘Digibanken’ en wil op die manier digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen verkleinen. Ze praat ook mee over de REACT-EU-middelen, die via de VDAB in Brussel worden ingezet.

Het is ook voor het eerst dat de VGC met meerjarenplannen werkt. Daaraan werd een begroting gekoppeld. In het Meerjarenplan 2022-2025  vinden we diverse actieplannen, waaronder een actieplan dat beoogt dat Brusselaars meer leerkansen krijgen en kunnen inzetten op levenslang en levensbreed leren alsook een actieplan voor het aantrekken van talent in het Nederlandstalige netwerk in Brussel. 

Via een aanbod voor volwassenen en jongvolwassenen worden reële kansen op tewerkstelling via specifieke trajecten en diverse vormen van leren en werkervaring aangeboden. De VGC ondersteunt organisaties die opleiding en/of werkervaring verstrekken aan werkzoekenden, met het oog op een kwalificerende beroepsopleiding, begeleiding naar tewerkstelling of ondernemerschap. De VGC neemt de bevindingen uit de Ronde ‘Brussel aan de slag!’ mee in de verdere uittekening van de flankerende rol die de VGC kan opnemen op het vlak van opleiding en werkervaring.

Bij het Meerjarenplan zit een uitgebreide omgevingsanalyse die heel wat interessant cijfermateriaal, statistieken en andere gegevens bevat over onder meer demografie, economie, werkloosheid, armoede, etc.

U kan hier de volledige beleidsverklaring, en hier het meerjarenplan lezen.