Pers

BEL10 tackelt thema’s werk en kansen

Radio 1 hield de afgelopen weken een grote volksraadpleging rond tien maatschappelijke thema's, onder de noemer BEL10. Ook de thema's kansen en werk kwamen aan bod. 

Gedurende twee weken stelde Radio1 dagelijks een ‘Groep van 10’ aan: tien kritische en betrokken luisteraars, die over het thema van de dag discussieerden en samen met experts tot nieuwe inzichten kwamen. Vanuit die inzichten werden dagelijks enkele concrete aanbevelingen geformuleerd voor het beleid.

Werk
Dinsdag 23 juni was het thema werk aan de beurt. De focus lag op werkbaar werk. Federaal Minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), was te gast in het programma en liet weten dat hij dit stap voor stap mogelijk wil maken. Om het probleem van het toenemend aantal burn-outs aan te pakken suggereerde de groep van 10 welzijns- of evenwichtsambassadeurs die naar bedrijven trekken om te sensibiliseren. Ook een verplichte sabbatical van drie maanden om de zeven jaar was een idee om het werk werkbaar te houden. Peeters vond de evenwichtsambassadeurs een goed idee. Hij was ook mee met het idee van onthaasten, maar vond een verplichte sabbatical om de zeven jaar toch wat te sterk.

Ook de veelbesproken ‘30-urenweek’ passeerde de revue.

Dat probleemsituaties kunnen leiden tot vindingrijke oplossingen toont de nieuwe app ‘Jobwalker’. Deze app zoekt geschikte jobs voor jou op basis van competenties, opleiding, interesses maar vooral op basis van je locatie. De app is ontstaan vanuit de behoefte om de levenskwaliteit van de werkende mens te verbeteren en werd gerealiseerd door twee mensen die het beu waren om uren in de file te staan op weg naar hun werk. 'Jobwalker' wordt in september gelanceerd.

> Meer info over BEL10 – thema Werk

Kansen op de arbeidsmarkt
Vorige week woensdag 17 juni, kwam het thema ‘kansen’ aan bod. Daarbij hoort ook kansen op de arbeidsmarkt. Voor de Vlaamse overheid zijn er vier kansengroepen: mensen van vreemde origine, mensen met een beperking, ouderen en ongekwalificeerde jongeren. Deze groepen hebben minder kansen op de arbeidsmarkt en worden vaak geconfronteerd met een vorm van discriminatie. Het woord stage is meermaals gevallen als een middel om deze kansengroepen ervaring te laten opdoen. Daarnaast werden enkele mogelijke oplossingen gesuggereerd om de diversiteit van het personeel in bedrijven te vergroten: quota, streefcijfers en anoniem solliciteren. De meningen hierover waren verdeeld. Tot slot is er een belangrijke rol weggelegd voor de werkgevers en het onderwijs om discriminatie de kop in te drukken.

Vorige week verklaarde BECI nog dat het onderwijs een discriminatiemachine is, tijdens haar voorstelling van het Witboek diversiteit voor ondernemingen. Zie Tracé Brussel Nieuws - 19/06/2015.

> Meer info over BEL10 – thema Kansen

bel10.be