Beleidsnieuws

Begeleiding kwetsbare werkzoekenden wordt versterkt

In de Commissie Economische Zaken en Tewerkstelling van het Parlement van het Brussels Gewest, interpelleerde parlementslid Farida Tahar (Ecolo) Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) in verband met de daling van het aantal werkzoekenden uit kwetsbare groepen bij Actiris.

Tijdens de lockdownperiode, en de coronacrisis in het algemeen, werd een daling vastgesteld van het aantal inschrijvingen van bepaalde categorieën werkzoekenden bij Actiris. Dat heeft te maken met de digitale kloof en taalbarrières (17% van de ingeschrevenen bij Actiris beheersen noch het Frans, noch het Nederlands). Een daling van het aantal ingeschrevenen bij Actiris betekent dus niet noodzakelijk dat de reële werkloosheid daalt. Actiris heeft antennes in de Brusselse gemeenten om de kloof met een aantal categorieën mensen te beperken. Tijdens de coronacrisis waren die antennes gesloten, en kon men ze enkel telefonisch, per e-mail of via de website contacteren. 

In zijn antwoord verklaarde minister Clerfayt dat Actiris momenteel een nieuwe strategie aan het finaliseren is. Dit met als doel mensen die onvoldoende digitaal vaardig zijn te detecteren, om hen vervolgens beter te kunnen begeleiden. De eerstelijnsdiensten van Actiris hebben bijkomende middelen gekregen. In het relanceplan van de Brusselse regering van 7 juli 2020 werd ook aandacht besteed aan de betere begeleiding van artikel-60'ers (OCMW) naar een job of opleiding. Leren op afstand werd gemakkelijker gemaakt, en Jongerengarantie werd uitgebreid naar alle nieuw ingeschreven werkzoekenden bij Actiris. Brulingua kan nu ook gebruikt op de smartphone, en er wordt verder gewerkt aan de oprichting van een Talenpunt (Cité des Langues).

De volledige tekst van de discussie in de Commissie kunt u hier vinden.