Nieuws uit de sector

Atelier Groot Eiland start een zelfoogstboerderij

Na Watermaal-Bosvoorde komt er nu ook in Jette een pluktuin, tevens zelfoogstboerderij genoemd. Het veld waar gewerkt wordt ligt naast de volkstuintjes aan de Schapenweg in Jette, vertelt Bengt Hendrickx, coördinator moestuinen bij vzw Atelier Groot Eiland. Het terrein is 9.000m2 groot en eigendom van de VUB.

De boerderij werkt volgens de principes van de Community Supported Agriculture (CSA), dat is landbouw gedragen door de hele gemeenschap. Deelnemers betalen 365 euro per jaar, in ruil daarvoor kunnen ze groenten plukken wanneer ze maar willen. Door de voorafbetalingen worden de twee boeren Jef Merckx (28) en Tom Seconde (27) bestaanszekerheid geboden. Het project mikt op 120 tot 150 volwassenen, zeg maar 40 à 50 gezinnen. Dit systeem zou volgens de initiatiefnemers niet leiden tot misbruik.

Voor het zaaien, planten en wieden komt er assistentie van mensen in de arbeidszorg. Er worden serres voorzien, en het geplande gebouwtje op de site wordt in elkaar gezet door Klimop, de schrijnwerkerij van Atelier Groot Eiland. Er zullen 50 tot 60 verschillende groenten en kleinfruit worden aangeboden, een biocertificaat wordt aangevraagd.

Het volledige artikel, verschenen in Bruzz, kunt u hier lezen.