Opinie en advies

Arbeidsmarkt vraagt activering

In een videoboodschap heeft de heer Paul Verschueren, Research and Economic Affairs Director van Federgon, dat is de federatie van private arbeidsmarktbemiddelaars en HR-dienstverleners, zijn visie gegeven op de arbeidsmarkt in 2021 en 2022.

Paul Verschueren verheugt zich er over dat de Belgische economie zich in 2021 snel hersteld heeft, ondanks de coronacrisis. Toch zijn er een aantal minpunten : diverse economische sectoren werden geconfronteerd met bevoorradingsproblemen (import), er is een tekort aan arbeidskrachten. Ook de inflatie is gestegen, wat een negatieve invloed kan hebben op de concurrentiepositie van de Belgische ondernemingen. Tenslotte werden er in 2021 iets minder opleidingen gevolgd door de Belgen dan het jaar voordien.

In 2022 ziet Verschueren een verhoging van de energieprijzen voor burgers en bedrijven. Er zijn nu 5 miljoen werkenden in België, maar veel vacatures raken nog steeds niet opgevuld. In het derde trimester van 2021 had België een werkzaamheidsgraad van 71,6%, tegen 2030 zou die 80% moeten bedragen. Federgon heeft een 12-puntenplan met daarin concrete aanbevelingen voor de activering van langdurig ondergeschikten. Telewerk is een blijver, en arbeidsmobiliteit en flexicurity (dat is de combinatie van flexibele arbeidsregels en een hoge sociale bescherming) zijn volgens Federgon een must.

Wat betreft 2022 pleit Paul Verschueren voor het verder activeren van werklozen, een pandemie-management met een stabiel en strak kader, en een beter benutten van de opportuniteiten op de arbeidsmarkt.

De volledige videoboodschap zie je hier.