Publicaties en analyse

Advies over beheer sanitaire noodsituatie

Brupartners (voorheen de Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) heeft op vrijdag 20 november 2020 een initiatiefadvies aangenomen over het beheer van de sanitaire noodsituatie ingevolge de tweede golf van de COVID-19-pandemie. De Brusselse sociale gesprekspartners formuleren hierin een reeks aanbevelingen.

Op het vlak van tewerkstelling van alle werknemers in de gezondheids- en welzijnssector dreigt de pandemie grote structurele wijzigingen met zich mee te brengen. Daarom vraagt Brupartners om niet te wachten op nefaste gevolgen van deze wijzingen voor de werkgelegenheid en de economie om de sociale partners bij het proces voor de begeleiding van deze sectoren te betrekken.

Het personeelsgebrek laat zich in de hele gezondheids- en welzijnssector voelen, en dit is het gevolg van structurele factoren (aantrekkelijkheid van de beroepen, psychosociale last, werklast, moeilijkheden inzake kinderopvang) die nog worden verergerd door de effecten van de gezondheidscrisis (quarantaines en ziekteverlof, maxima inzake overuren, tijdskrediet, gedeeltelijke of volledige sluiting van crèches en scholen). Brupartners vraagt daarom om met de sectorale sociale gesprekspartners overleg te plegen. 

Wat betreft het personeelsgebrek in de sector van de gezondheidszorg, zijn er een aantal pistes. Brupartners vraagt om alle beschikbare competenties te mobiliseren, met inbegrip van de werkzoekenden, de tijdelijke werklozen, de studenten, de stagiairs en de mensen zonder papieren die de vereiste bekwaamheden bezitten. Men vraagt ook dat de Regering meer zou communiceren over de bestaande procedures voor de terbeschikkingstelling van werknemers in de sector van de gezondheidszorg. Daarnaast wenst Brupartners de mobiele teams te versterken en een gedeelte van de GECO-posten, die in het kader van het Heropstartplan zijn voorzien, aan de sector van de gezondheidszorg toe te wijzen.

Het volledig advies leest u hier.