Publicaties en analyse

Activiteitenverslag 2019-2021 Casablanco

Recent publiceerde Casablanco hun activiteitenverslag (2019 – 2021). In dit verslag kijken ze terug op hun werking  aan de hand van de missie en de waarden die hen kenmerken en dit met een terugblik op hun twintigjarig bestaan (2000 - 2020).

Casablanco zorgt voor een aanpak op maat van een kwetsbare doelgroep (nieuwkomers, laaggeschoolden, laaggeletterden) en dit in kansenrijke sector, de bouwsector. Als organisatie willen ze de hand reiken naar alle spelers die mee kunnen zorgen voor een economische participatie en een kwaliteitsvolle tewerkstelling als garantie voor een democratisch burgerschap, zegt directeur Pieter Dehon.

Steef Corijn, directeur van Tracé Brussel vzw, blikt mee terug en zag Casablanco ontstaan, groeien en openbloeien. Net zoals de aangename en opbouwende werking die ontstaan is tussen Casablanco en Tracé Brussel vzw. Via concrete bijscholingen met tastbare resultaten zorgen ze ervoor dat er meer toekomstkansen bij de bouwpartners gerealiseerd worden.

Zo heeft Casablanco de afgelopen 20 jaar ongeveer 960 mensen begeleid en ondersteund bij hun sociaal-professionele re-integratie. Hiervan vonden 65 % een baan en zijn 20% gestart met een kwalificatietraining. Naar de toekomst toe willen ze zeker de focus op de jongeren richten en sinds een vijftal jaren heten ze ook vrouwen actief welkom voor hun werven.

Om hun doelgroepmedewerkers aan de slag te laten gaan, zetten ze in op de volgende kanalen: artikel 60, ECOSOC statuut, inschakelingscontract en begeleiding specifieke doelgroep (ex-gedetineerden). Vandaag maken 101 personen deel uit van de organisatie waarvan 18 permanente stafleden en 82 doelgroepmedewerkers of één omkaderingsmedewerker (FTE) op 3 doelgroepmedewerkers.

De voorbije 3 jaren heeft het renovatieteam van Casablanco 123 huizen gerenoveerd of verbeterd, 112 ex-gedetineerden werden begeleid naar een socio-professionele inschakeling en 197 deelnemers volgden een workshop rond “eco-renovatietechnieken en bouw”.

Als het gaat over ecologisch en energiezuinig bouwen en renoveren neemt Casablanco het voortouw en dat werd reeds bekroond met drie awards van Be Circular.

Wat zal de toekomst brengen? Casablanco zal zeker de uitdaging aangaan om te zorgen voor een evenwicht tussen sociale en financiële duurzaamheid. Verandering maakt deel uit van het DNA van de organisatie. 'We blijven inzetten op socio-professionele integratie en renovatie van gebouwen', zegt Charlotte Van der Auwera (adjunct directrice), en dit rekening houdend met de hedendaagse problematieken. 'We willen de ecologische voetafdruk verkleinen door “systématisation des chantiers circulaires”, vermindering van de gevolgen voor de omgeving en leveringen op de werven via bakfietsen te laten gebeuren, digitaliseren van de activiteiten, onze doelgroepen verbreden door integratie van genderdiversiteit en de interesse van jongeren voor de bouw aan te wakkeren. Vechten tegen de 'précarisation' van de werknemers in de bouwsector (schijnzelfstandigen, sociale dumping) en zorgen voor een duurzame werkgelegenheid. Blijvend inzetten op opleiding en het verwerven van vaardigheden zowel voor individuen als op collectief niveau.'

Het volledige jaarverslag leest u hier.