Beleidsnieuws

Actiris: ‘Laat 6.000 jongeren een First Stage volgen’

Sinds de start van de coronacrisis is het aantal First Stages met 30% gedaald. De stages bieden jongeren nochtans een eerste werkervaring aan, cruciaal in hun zoektocht naar werk. Actiris lanceert daarom een oproep aan de 38.000 Brusselse werkgevers: werf ook in deze moeilijke tijden stagiairs aan.

De stages maken deel uit van de Jongerengarantie van Actiris. De organisatie engageert zich om elke werkzoekende jonger dan 30 jaar een kwaliteitsvolle job, opleiding of stage aan te bieden binnen de 6 maanden na het afronden van hun studies, of het verliezen van hun vorige baan. De stages zijn bedoeld om laaggeschoolde jongeren een cruciale eerste beroepservaring aan te bieden en hun competenties te vergroten door middel van een on-the-job opleiding. Doelgroep zijn jongeren jonger dan 30 die maximum een diploma secundair onderwijs hebben en gedomicilieerd zijn in het Brussels Gewest.

Vandaag zijn in het Brussels Gewest bijna 9.000 werkzoekenden jonger dan 25, ofwel 10% van alle Brusselse werkzoekenden. In april 2021 is de jeugdwerkloosheid met 6,4% toegenomen in vergelijking met april 2020. Jongeren zullen in de toekomst ook concurrentie krijgen van een nieuwe groep van werkzoekenden mét werkervaring die het slachtoffer zijn geworden van de coronacrisis.

De Brusselse werkgevers die deelnemen aan het First programma bieden jongeren een werkervaring en een vorming in hun bedrijf of organisatie aan. De werkgever betaalt de jongere een vergoeding van €200 bruto per maand. Die wordt aangevuld met een uitkering van €26,85 bruto per dag, ofwel door Actiris ofwel door de RVA (afhankelijk van het statuut van de jongere).

De First Stages zijn een buitengewone toegangspoort naar werk. Sinds de start van het programma hebben al meer dan 6.000 jongeren een First Stage gevolgd, waarvan gemiddeld 2 op de 3 jongeren een job vinden binnen de 12 maanden na het afronden van hun stage.

Het volledig bericht leest u hier.