Publicaties en analyse

Actiris jaarverslag 2020

Het jaarverslag 2020 van Actiris staat online. 

In 2020 eindigt 5 jaar onafgebroken daling van de Brusselse werkloosheid, en 7 jaar onafgebroken daling van de jeugdwerkloosheid. 92.000 Brusselaars (27% van alle Brusselse werknemers) waren tijdelijk werkloos in april 2020, het hoogtepunt van de crisis. 49.000 Brusselaars ontvingen een overbruggingsrecht (ofwel 57% van alle Brusselse zelfstandigen). Er waren 754 287 arbeidsplaatsen in het Brussels Gewest, de eerste daling in 5 jaar tijd. Ook het aantal Brusselaars dat in Vlaanderen, Wallonië of het buitenland werkt, is gedaald na een recordcijfer in 2019. 84 912 Brusselaars werken buiten de grenzen van het Brussels Gewest. Actiris heeft in 2020 31 968 werkaanbiedingen ontvangen, waarvan 9889 werkaanbiedingen aan Select Actiris werden toevertrouwd voor een gratis preselectie en aanwerving. 4 972 werkzoekenden vonden werk dankzij de selectie- en rekruteringsdienst van Select Actiris.

Actiris en VDAB Brussel lanceerden in september 2020 de campagne ‘Een job, c’est aussi un job’. Doel? Een 360°-campagne (radio, affiches, social media, digital banners) die Brusselaars moet overtuigen om hun vooroordelen over Vlaanderen te laten varen en de (taal)grens over te steken in hun zoektocht naar werk.

Tijdens de coronacrisis ging Actiris digitaal. Vanaf de eerste lockdown en het verplichte telewerk moest ook Actiris zijn dienstverlening razendsnel aanpassen. Hun agentschappen en de Astrotoren moesten meer dan 4 maanden de deuren sluiten. Terwijl ze meer dan ooit bereikbaar moesten blijven voor de Brusselse werkzoekenden en werkgevers. Dat is gelukt, dankzij een knap staaltje oplossingsgerichtheid van de Directie Informatica. Zij rustte alle medewerkers van Actiris uit met het nodige informaticamateriaal om van thuis uit aan de slag te gaan. 

Het online taalplatform Brulingua, waarop Brusselaars gratis 4 talen kunnen leren (Nederlands, Frans, Engels en Duits), bestaat sinds 2020 ook als mobiele applicatie. Zo kunnen werkzoekenden makkelijker en flexibeler talen leren, want tijdens de eerste lockdown steeg het aantal sessies met 70%. In totaal volgden 19 702 Brusselaars les op Brulingua, waarvan 5 811 bij Actiris ingeschreven werkzoekenden. 29 917 werkzoekenden volgden ook online les via pc-skills.brusssels. 

Het volledige jaarverslag leest u hier.