Beleidsnieuws

1130 ideeën voor VGC-meerjarenplan

De VGC heeft dit voorjaar het drietalige participatietraject Stadspiratie gelanceerd om Brusselaars het beleid van de VGC mee vorm te laten geven. Alle Brusselaars konden hun voorstellen en ideeën doorgeven van 19 februari tot en met 30 juni. De zes thema’s waren: leren, opgroeien, meedoen, samen maken, ontmoeten en gezond leven in de stad.

Het initiële plan was om dit traject zowel digitaal als via participatiemomenten te laten verlopen, maar omiwille van de coronacrisis werd het traject volledig digitaal gehouden. Het resultaat was een succes: 1130 ideeën, dat is een ruim scala aan voorstellen over hoe we samen de stad beter kunnen maken. Deelnemen kon via het onlineplatform www.stadspiratie.be aan de hand van postkaarten, op groepsbijeenkomsten en in onlinesessies. 

Diversiteit, inclusie en participatie liggen Brusselaars nauw aan het hart. Ze willen hun stem laten horen en meebouwen aan het Brussel van morgen. 11% gaat over opgroeien: Brusselaars willen meer kindvriendelijke speel- en ontmoetingsplaatsen, met betaalbare en toegankelijke opvang en leuke vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren. 10% gaat over leren in Brussel: deelnemers van het participatietraject vinden het belangrijk dat er op school aandacht gaat naar de persoonlijke situatie van kinderen, jongeren en hun ouders. En dat er voldoende financiële, praktische en mentale ondersteuning is voor wie het nodig heeft.

Voorzitster van de VGC, Elke Van den Brandt (Groen), de Collegeleden Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (sp.a) zijn heel enthousiast met de resultaten en vonden het een geslaagd project. Ze benadrukken de meerwaarde van diversiteit van de Brusselaars en het feit dat ze bij het beleid worden betrokken. De VGC wil met de resultaten aan de slag en alle voorstellen van de Brusselaars worden meegenomen bij het opstellen van meerjarenplan van de VGC. De VGC zal in de opmaak en uitvoering van het meerjarenplan regelmatig met de Brusselaars terugkoppelen.

Een overzicht van de ideeën van de Brusselaars kan men raadplegen in het stadspiratierapport, dat beschikbaar is via deze link