Nieuws uit de sector

11.11.11 en de vakbonden vragen om Belgisch arbeidsmigratiebeleid

De koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11 en de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB pleiten voor legale kanalen voor arbeidsmigratie. Die bestaan momenteel nauwelijks voor mensen van buiten de EU.

De organisaties benadrukken de noodzaak van een wettelijk kader voor alle partijen: de migranten, de herkomstlanden en België zelf. Volgens cijfers van de Europese Commissie zou de Europese bevolking op beroepsleeftijd tegen 2060 met 50 miljoen afnemen. Ook in België heerst er krapte: 130.000 vacatures raken structureel niet ingevuld en bijvoorbeeld de bouwsector is de komende jaren op zoek naar 20.000 arbeidskrachten. In de zorgsector overtreft het aantal pensioneringen vandaag al ruimschoots het aantal aanwervingen. Deze cijfers staan in schril contrast met de stijgende bevolkingsgroei in veel ontwikkelingslanden waar de lokale arbeidsmarkt niet in staat is om jongeren aan een job te helpen. Migratie is bovendien een belangrijk instrument voor de ontwikkeling van deze landen en in de strijd tegen armoede, vooral door middel van geldtransfers.

Op 19 juni publiceerden de organisaties een rapport over arbeidsmigratie, waarin de boodschap centraal staat dat het arbeidsmigratiebeleid ook het perspectief van de herkomstlanden en de ontwikkelingsdimensie moet opnemen.

Sinds de zesde staathervorming is arbeidsmigratie een bevoegdheid van de gewesten, het gaat dus niet om een federaal beleid. 

U kunt het rapport hier terugvinden.