Beleidsnieuws

10 jaar Commissie Diversiteit - 10 beleidsprioriteiten

De Commissie Diversiteit vierde op 2 december 2013 haar tiende verjaardag met een event in het Muziekinstrumentenmuseum. Naar aanleiding van deze verjaardag heeft de Commissie tien beleidsprioriteiten voor de toekomst bepaald.

De Commissie benadrukt dat ook in 2014 verder moet worden ingezet op ‘meer mensen aan de slag, in gemiddeld langere loopbanen en meer werkbare jobs’. Dat is een kerndoelstelling die de Vlaamse Regering en de sociale partners in het Pact2020 hebben vastgelegd.  

Na de verkiezingen van 25 mei 2014 zal ook de nieuwe Vlaamse Regering hier op moeten inzetten. De nieuwe bevoegdheden die in het kader van de zesde staatshervorming worden overgedragen, moeten voor de Commissie Diversiteit leiden tot een coherent en slagkrachtig arbeidsmarktbeleid, eveneens gericht op het behalen van de doelstellingen van het Pact2020. Daarom schuift de Commissie Diversiteit 10 beleidsprioriteiten met betrekking tot evenredige arbeidsdeelname voor de nieuwe Vlaamse regering naar voor.

We sommen er enkele op voor u. De focus blijft op de prioritaire kansengroepen: personen met een arbeidshandicap, personen van allochtone afkomst en 50-plussers. Het bereik van deze kansengroepen binnen tewerkstellingsprogramma’s en loopbaanbeleid moet omhoog en er moet blijvend ingezet worden op kwalitatief ondernemerschap voor hen. De discriminatie op de arbeidsmarkt en de jeugdwerkloosheid moeten aangepakt worden met speciale aandacht voor de inclusie van jongeren van allochtone afkomst en BUSO-jongeren. Er moet een taalbeleid uitgebouwd worden op de arbeidsmarkt en de Vlaamse overheid moet haar voorbeeldfunctie sterker uitspelen.

In dat kader heeft de Vlaamse regering zopas ook het Gelijkekansen- en diversiteitsplan 2014 goedgekeurd. Je leest er hoe de Vlaamse overheid het voorbije jaar zelfs in tijden van besparingen heeft gewerkt aan meer diversiteit. De dienst Emancipatiezaken doet ook de initiatieven voor 2014 uit de doeken. Zo zal ze onder andere nieuwe streefcijfers en geactualiseerde definities van de kansengroepen voorstellen aan de nieuwe Vlaamse regering, zal ze de personeelsdiensten warm maken om volop in te zetten op diversiteit en komt er bijvoorbeeld een nieuw netwerk voor medewerkers met een migratieachtergrond.