Studienamiddag rond stedelijk leiderschap

Datum:
woensdag, 27 oktober, 2021
Wat is het?

De hele maand oktober zet Jes het stedelijk leiderschap in the picture.  Met JES gaan we op zoek naar een manier om deze jongeren in hun groei naar stedelijk leiderschap te ondersteunen.

Wil je meer weten over stedelijk leiderschap? Dan is onze studienamiddag the place to be! 

Wat mag je verwachten?

 • Een verwelkoming met een introductie tot stedelijk leiderschap.
 • Een interactieve kennismaking met jongeren.
 • Keuze uit interessante workshops die verzorgd worden door jongeren en professionals uit het werkveld:
  • Politiserend werken: Jongeren delen met jou hoe ze er effectief in geslaagd zijn om te wegen op het beleid, het verschil te maken en initiatieven te realiseren. Sanne Coremans, netwerkcoördinator bij AMPSO en Peter Raymaekers van Universiteit Antwerpen (onder voorbehoud) gaan hierover in gesprek met jongeren.
  • Zelforganisaties: Door middel van een debat doen jongeren uit de doeken hoe ze hun ondernemerszin omzetten in de praktijk. Marlies Denys, consulent jeugdwerk en Fatih Topdemir, coach zelforganisaties bij de jeugddienst, beiden werkzaam bij Stad Gent, kaderen dit in een breder perspectief.
  • Woordvoerderschap: Welke tools, platformen, kanalen, taal gebruiken jongeren om hun eigen stem vorm te geven en naar buiten te brengen? Hoe kunnen jongeren en jeugdwerk mekaar hierin tegemoetkomen? Stedelijke leiders, Zakayo Wandoloh van StampMedia en Björn Carré van Universiteit Antwerpen delen hun expertise.
  • Leiderschapstrajecten: Hoe groei je op in de stad, waar droom je van, hoe zet je dit om in een engagement, wat waren de valkuilen, wat liep er moeilijk in het proces … Kom alle do’s en dont’s te weten over de leiderschapstrajecten van jongeren. Ronald Crouzé van VUB verbindt hun verhaal met een onderzoek naar stedelijk leiderschap.
  • Cultureel netwerk: Hoe verbind je het netwerk van jongeren met het netwerk van stedelijke cultuurhuizen? Laat je op sleeptouw nemen door jongeren, Femke Vanpoucke, coördinator van Rataplan en Melat Gebeyaw Nigussie, algemeen en artistiek directeur van De Beursschouwburg.
  • Debat stedelijk leiderschap: Hoe kan je als organisatie dit ondersteunen of uitrollen in jouw werking? Debatteer samen met JES, Pieter Meurs (VUB) en Formaat (onder voorbehoud) mee over het model stedelijk leiderschap.
 • Conclusies en voorstelling van het onderzoek van VUB, door Pieter Meurs en Ronald Crouzé, in opdracht van JES over stedelijk leiderschap.
 • Netwerkmoment

Ben je ook nog vrij op woensdagnamiddag op 6, 13 en 20 oktober? Sluit dan zeker aan tijdens de voorstelling van de projecten die stedelijke leiders in Brussel, Antwerpen en Gent hebben opgericht!

Door wie?

JES vzw

Voor wie?

Stedelijke leiders, jongeren die zich onderscheiden door hun engagement, door de manier waarop ze anderen inspireren, versterken en verbinden.

Wanneer?

De studienamiddag vindt plaats van 13u30 tot 17u30 in de lokalen van JES in Brussel.

Waar?

Werkhuizenstraat 3
1080 Sint-Jans-Molenbeek
tel. 02/411 68 83

Meer info?

Het volledige programma en de mogelijkheid tot inschrijven vind je hier: https://jesacademy.be/oktober-stedelijke-leiders-in-beeld/

Deelname is gratis. Maar opgelet: Als je je inschrijft, verwachten wij dat je effectief aanwezig zal zijn. De plaatsen zijn beperkt, dus als je niet komt opdagen, bezet je een plekje van een andere persoon. Ben je ingeschreven en kan je er toch niet bijzijn? Of zit je met vragen? Stuur een mailtje naar sarah.storme@jes.be.