Studiedag: Mentoring-naar-werk voor personen van buitenlandse herkomst

Datum:
donderdag, 12 december, 2019
Wat is het?

Mensen van buitenlandse herkomst vinden moeilijk hun weg naar en op de arbeidsmarkt, ondanks de inspanningen die België doet in het kader van het inburgeringsbeleid en arbeidsmarktbeleid. Het traditionele arbeidsmarktinstrumentarium werkt niet altijd even goed om deze mensen op de arbeidsmarkt te integreren. Een nieuw instrument dat in Europa opmars maakt is ‘mentoring naar werk’ waarbij een nieuwkomer (mentee) en een vrijwilliger met kennis van de lokale arbeidsmarkt (mentor) via een mentoringorganisatie met elkaar in contact worden gebracht. De mentor ondersteunt de mentee vanuit een vrijwillig engagement en in een informele sfeer in zijn traject naar/op de arbeidsmarkt. In België zijn er verschillende mentoring initiatieven werkzaam en ook op diverse beleidsniveaus groeit de aandacht voor ‘mentoring naar werk’.

Tijdens deze studievoormiddag stellen we de resultaten van het transnationaal ESF-project MeMoRe voor. In MeMoRe ontwikkelden we een conceptuele afbakening, kritische succesfactoren voor kwaliteitsvolle en duurzame mentoring en een mentoring-naar-werk model voor laaggeschoolde vluchtelingen. Dit project werd gerealiseerd in een partnerschap tussen Hefboom, HIVA KU Leuven, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en partners in Duitsland, Finland en Zweden. Het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse Overheid financierden.

Door wie?

Hefboom, HIVA KU Leuven, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en partners

Voor wie?

Medewerkers van mentoring naar werk organisaties, werkervaringsbegeleiders, jobcoaches, doorstroomcoaches, medewerkers van andere arbeidsmarktinitiatieven voor mensen met een migratie-achtergrond, sociale economie en reguliere bedrijven die interesse hebben in mentoring-naar-werk, ...

Wanneer?

9u-13u

Waar?

Parkstraat 47, 3000 Leuven

Meer info?

De studiedag is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Inschrijven kan tot en met 3 december 2019.