Beleidsnieuws

VDAB meer dan ooit regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt

De Vlaamse Regering heeft de doelstelling vooropgesteld om 120.000 mensen extra aan de slag te krijgen tegen 2024. Met de huidige afbakening van de doelgroep werkzoekenden en de werkgeversbenadering is dit moeilijk haalbaar. Op voorstel van viceminister-president en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) heeft de Vlaamse Regering op 17 januari haar principiële goedkeuring gegeven aan een wijziging van het oprichtingsdecreet van de VDAB.

Het gaat om de toewijzing van drie extra regisseursrollen:  

  • Als activeringsregisseur dient VDAB in samenwerking met partners het arbeidsmarktpotentieel en de drempels naar tewerkstelling in kaart te brengen om nadien zo veel mogelijk mensen op beroepsactieve leeftijd te activeren en op de arbeidsmarkt te laten instromen.
  • Als loopbaanregisseur zal VDAB met de verzameling van alle relevante loopbaandata de burgers perspectieven aanbieden die binnen hun mogelijkheden liggen, van pasklaar tot overbrugbaar mits competentieversterking of begeleiding.
  • Als dataregisseur moet VDAB pionier blijven op het vlak van ontwikkeling en terbeschikkingstelling van innovatieve vormen van dienstverlening gebaseerd op data en ondersteund door artificiële intelligentie. VDAB wil de rol opnemen van ‘trusted advisor’ voor alle relevante data die gelieerd zijn aan de arbeidsmarkt en streeft hierin naar de realisatie van een ‘open services’ strategie.

De dienstverlening voor werkgevers wordt in de missie van VDAB ook aangepast. Nieuw daarbij is de uitbreiding om elke werkgever een perspectief op talent te geven en met instrumenten, arbeidsmarktinformatie, advies en ondersteuning, de vacatures en leerwerkplekken in te vullen.

VDAB zal dus naast haar rol als werkbemiddelaar, een cruciale rol opnemen in het activeren van mensen die niet werken, in het ondersteunen van burgers in hun loopbaan en in het verzamelen en kennisdelen van arbeidsmarktdata. In een tweede fase zullen de nieuwe rollen nog specifieker worden met onder meer de vermelding van specifieke doelgroepen, data die de VDAB wil benutten en de digitale platformen die daarbij gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk moet VDAB in haar dienstverlening evolueren van 180.000 werkzoekenden naar meer dan 4 miljoen Vlamingen. 

Dit voorontwerp van wijzigingsdecreet gaat nog voor advies naar de SERV, de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en de Raad van State. Meer informatie vind je in Memorie van toelichting en Nota aan de Vlaamse regering.