Publicaties en analyse

Jaarverslag DUO for a JOB 2023

DUO for a JOB

Op 23 april 2024 opende DUO for a JOB de deuren van hun gebouw in Elsene voor een speciaal partnerontbijt. Het doel? Het presenteren van hun werking en concrete resultaten in een terugblik op de voorbije 10 jaar.

Sinds 2013 koppelt DUO for a JOB werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond aan 50-plussers die als vrijwilliger hun werkervaring inzetten bij het vinden van een duurzame job of een professionele opleiding. Deze insteek werd gegeven vanuit een dubbele vaststelling: jongeren met een migratieachtergrond krijgen moeilijker toegang tot de arbeidsmarkt en de ervaring en vaardigheden van 50-plussers worden onvoldoende gewaardeerd en benut. 

DUO for a JOB zorgt voor een goede match tussen een werkzoekende die een eigen persoonlijke mentor krijgt op basis van beroepsvoorkeur, sector, ervaring en netwerk van de mentor en dit gedurende 6 maanden. Deze mentoren bieden hun coaching op vrijwillige basis aan, waardoor het programma volledig gratis is voor de jongeren.

Deze matching levert de nodige successen op. Het team van DUO for a JOB gaf dinsdag een presentatie van hun werk, ondersteund door enkele cijfers die hun prestaties illustreren. Na 10 jaar werden er bijna 6.000 duo’s gevormd in België en DUO for a JOB is met 13 vestigingen aanwezig in 6 provincies. De organisatie telt 1.487 actieve mentoren en maar liefst 80% start met een nieuw traject. Tevens kunnen zij rekenen op 57 medewerkers en 150 vrijwilligers. Maar liefst 70% van de jongeren die deelnamen aan het programma heeft een baan, stage of beroepsopleiding gevonden. De helft hiervan heeft een vaste betrekking van minstens 3 maanden lang weten te bemachtigen. Vervolgens werd het mentorprogramma toegelicht, waarbij een moedige getuigenis van een mentee samen met haar mentor een levendig beeld schetsten van het programma.

Lees het jaarverslag van DUO for a JOB 2023.