Publicaties en analyse

Digipunten blijven relevant anno 2024

BISA

Het lijkt bijna ondenkbaar om volledig deel te nemen aan onze moderne samenleving zonder een smartphone, laptop of ander digitaal apparaat, en de bijbehorende vaardigheden. Ook voor Brusselaars is het dagelijks leven sterk verweven met de digitale wereld en blijven de inspanningen om de digitale kloof te verkleinen voor velen nodig.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft daarom het Plan voor Digitale Toegankelijkheid 2021-2024 uitgerold, met als doel zoveel mogelijk Brusselaars toegang te geven tot digitale middelen en diensten, en hun digitale vaardigheden te verbeteren.

Een van de initiatieven binnen dit plan is de jaarlijkse publicatie van een barometer, die de toegankelijkheid van Brusselaars tot digitale middelen en diensten kwantificeert. Dit rapport, samengesteld door het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) van perspective.brussels, omvat belangrijke indicatoren met betrekking tot drie onderwerpen: toegang tot internet, internetgebruik en digitale vaardigheden.

Hoewel de cijfers uit het onderzoek laten zien dat Brussel het niet slecht doet in vergelijking met Vlaanderen en Wallonië, zijn er toch nog steeds verbeterpunten. Sommige groepen blijven achter door de snelle digitalisering. In 2023 heeft 5% van de Brusselse huishoudens thuis nog steeds geen internetverbinding. Deze huishoudens worden het meest blootgesteld aan de digitale kloof. Daarnaast heeft bijna 4% van de Brusselaars van 16 tot 74 jaar nog nooit gebruik gemaakt van het internet. Niet-actieve Brusselaars (zoals gepensioneerden en werklozen), ouderen en Brusselaars met een laag inkomen zijn opvallend minder actief online. Ze maken minder gebruik van het internet, hebben minder vaak internettoegang thuis en hun digitale vaardigheden liggen gemiddeld lager dan die van andere doelgroepen.

De digipunten in Brussel blijven daarom van groot belang om deze kwetsbare groepen te begeleiden en hun digitale kennis te vergroten. Brusselaars kunnen bij de digipunten terecht om er een workshop of korte opleiding te volgen, een laptop uit te lenen of binnen te lopen met hun kleine en grote digitale vragen. En dit allemaal gratis met professionele digicoaches.

Lees het rapport ‘De Brusselaars en de digitale wereld’ van het BISA.